LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Ne)sigurna vožnja

U prvih sedam mjeseci ove godine više od 14 200 prometnih nesreća, poginulo 138 osoba

Broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodom posljednjih mjesec-dva prilično je zabrinjavjauć jer u njemu do sada život već izgubilo nekoliko osoba mlađih od 25 godina.

Broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodom posljednjih mjesec-dva prilično je zabrinjavjauć jer u njemu do sada život već izgubilo nekoliko osoba mlađih od 25 godina.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je pregled osnovnih sigurnosnih pokazatelja u prvih 7 mjeseci ove godine u Republici Hrvatskoj, dokument u kojemu je napravljena, između ostaloga, usporedba broja prometnih nesreća u ovoj i prošloj godini u tom razdoblju.

Ove godine imamo 3222 prometne nesreće manje nego u istom tom razdoblju u 2019. godini, no značajnu ulogu u tome igra i činjenica da je tijekom lockdowna bilo znatno manje automobila na cestama. Ove je godine u prvih 7 mjeseci zabilježeno 14 244 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno 4149 osoba, a smrtno stradalo njih 138, samo dvije manje nego godinu dana ranije, uz tu razliku od čak više od 3000 prometnih nesreća.

Već smo više puta pisali o tome da su ove godine mladi sudjelovali u svakoj petoj prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom. U srpnju su tragično stradale četiri mlade osobe u dobi od 18 do 20 godina. Nedavno je, također, poginula djevojka stara 21 godinu u prometnoj nesreći koju je skrivila 20-godišnjakinja uslijed neprilagođene brzine automobila, prenosi RTL. U srpnju je smrtno stradao i mladić star 22 godine koji je upravljao vozilom prije položenog vozačkog ispita, nije prilagodio brzinu i nije koristio sigurnosni pojas, prenosi Drava.info.

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je pripremilo savjete sudionicima u prometu koje donosimo u nastavku:
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Mladi su vozači oni vozači koji u dobi do 24 godine posjeduju vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Hrvatske te oni ne smiju upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako su pod utjecajem droga, lijekova ili alkohola. Ako u razdoblju od dvije godine prikupe 9 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će im se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Vozački ispit mogu ponovno polagati nakon dvije godine, prije čega moraju ponovno proći postupak osposobljavanja za vozača. Odluči li mladi vozač upravljati vozilom unatoč tome što mu je vozačka dozvola oduzeta, može platiti novčanu kaznu u iznosu od 10 000 do 20 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.
FOTO: UNSPLASH