LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vozite odgovorno!

U prometnoj poginulo četvero mladih; mladi vozači u svakoj petoj prometnoj sa smrtnim ishodom

Na hrvatskim cestama u prvih je 6 mjeseci smrtno stradalo više od 100 osoba, a za smrt 21 osobe krivi su mladi vozači.

Na hrvatskim cestama u prvih je 6 mjeseci smrtno stradalo više od 100 osoba, a za smrt 21 osobe krivi su mladi vozači.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u 1 sat ujutro tragično su stradale četiri mlade osobe od 18 do 20 godina u Starim Mikanovcima kod Vinkovaca, piše Index.hr.

Vozač star 19 godina vozio je neprilagođenom brzinom te je izgubio nadzor nad vozilom, sletio s kolnika i zabio se u obiteljsku kuću. Pri tome su poginuli vozač, 18-godišnja suvozačica te 18-godišnji i 20-godišnji putnici. 

Mladi u svakoj petoj prometnoj sa smrtnim ishodom

Prema informacijama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, mladi vozači sudjeluju u svakoj petoj prometnoj nesreći koja završi sa smrtnim ishodom. U prvih šest mjeseci 2020. godine mladi vozači skrivili su 19 prometnih nesreća u kojima je poginula 21 osoba, što je 18,6% od ukupnog broja.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je bilo 11 423 prometnih nesreća, što je oko 21% manje nego prošle godine, ali ove je godine u određenom razdoblju zbog koronavirusa bio znatno manji broj automobila na cestama. U tom broju prometnih smrtno je stradalo 105 osoba, a prema prikazu posljedica prometni nesreća u ovoj je godini 113 preminulih osoba. Najveći broj prometnih nesreća dogodio se u Zagrebačkoj županiji, iza koje slijedi Primorsko-goranska. 

Također, u prva četiri mjeseca ove godine najveći broj prometnih nesreća, kako smo već ranije pisali, prouzročili su upravo mladi vozači, najčešće zbog neprilagođene brzine, ali i drugih kršenja prometnih propisa. Nadležne institucije upućuju apel mladima i njihovim bližnjima da se osvijeste o sigurnoj vožnji jer su dovoljne sekunde da se ugasi život vozača, njegovih suputnika, djece koja vrlo često istrče na cestu ili nekoga drugoga tko će se u krivo vrijeme naći na krivom mjestu. U slučaju da ste umorni – odmorite, ako ste popili, ne vozite, a kada vozite – vozite po propisima!
FOTO: UNSPLASH