LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neodgovorno upravljanje vozilom

Mladi dosad skrivili najveći broj prometnih nesreća; sve češće voze pod utjecajem kanabisa

Sve veći broj osoba upušta se u vožnju pod utjecajem psihoaktivnih tvari, a u prva četiri mjeseca ove godine najveći broj prometnih nesreća skrivili su mladi starosti do 24 godine.

Sve veći broj osoba upušta se u vožnju pod utjecajem psihoaktivnih tvari, a u prva četiri mjeseca ove godine najveći broj prometnih nesreća skrivili su mladi starosti do 24 godine.

Kako prenosi Glas Slavonije, sve je veći broj mladih koji su uhvaćeni u vožnji pod utjecajem psihoaktivnih tvari, a dr. med. Marija Kribl upozorava kako je problem mladih pod utjecajem kanabisa postao veći od problema s mladima pod utjecajem alkohola te ističe da je problematično što mladi kanabis mogu nabaviti i na društvenim mrežama.

Sporna je i dobna granica konzumenata kanabisa jer su 2019. isti koristili mladi između 18 i 21 godine te od 21 do 25 godina starosti, dok su se u ovoj godini tu ubrajali čak i 14-godišnjaci i sedam maloljetnika u dobi od 16 godina.

Statistika za prva četiri mjeseca 2020. godine

Prema statistici koju je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova 6. svibnja ove godine, u prva četiri mjeseca 2020. godine evidentiran je manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba, odnosno 6 941 prometnu nesreću (u četiri mjeseca 2019 – 9 128 prometnih nesreća), u kojima je poginulo 68 osoba (2019 – 74 osobe), teško je ozlijeđeno 460 (2019 – 573 osoba), a lakše je ozlijeđeno 2 041 (2019 – 2.856) osoba. 

Međutim, treba napomenuti kako je ove godine bio i manji broj vozila na cestama zbog mjera koje su bile na snazi zbog pandemije COVID-19. Većinu prometnih nesreća prouzročili su mladi vozači, oni do 24 godine starosti, odnosno mlađe osobe, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa, a najčešći uzrok bila je neprilagođena brzina.

Što možete učiniti kako biste spriječili koban scenarij?

Prije svega, vozite odgovorno i savjesno te nemojte voziti pod utjecajem alkohola ili drugih opijata. Kada vi niste vozač, nemojte omogućiti osobi koje su pod utjecajem alkohola ili droga da upravlja vozilom, a posebno nemojte omogućiti osobama bez položenog vozačkog ispita dostupnost upravljanja vozilom. 
FOTO: UNSPLASH