LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
QS World University Rankings

Sveučilište u Zagrebu pohvalilo se pozicijom na svjetskoj rang-listi, najbolji su u području poljoprivrede i šumarstva

Sveučilište u Zagrebu u odnosu na prošlu godinu poboljšalo je svoj rang u većini znanstvenih disciplina, točnije njih sedam, a dobri smo i u određenim znanstvenim područjima, međutim prostora za napredak itekako ima.

Sveučilište u Zagrebu u odnosu na prošlu godinu poboljšalo je svoj rang u većini znanstvenih disciplina, točnije njih sedam, a dobri smo i u određenim znanstvenim područjima, međutim prostora za napredak itekako ima.

QS World University Rankings objavio je novu rang-listu sveučilišta po znanstvenim disciplinama i znanstvenim područjima za 2023. godinu. Rangiranje se temelji na pet različitih indikatora: reputacija akademskog osoblja, reputacija zaposlenika, broj citata po publikaciji, H-indeks i International Research Network (IRN) indeks. Ukupno je rangirano 1 595 institucija visokog obrazovanja iz 161 države u 54 različite znanstvene discipline.

Sveučilište u Zagrebu rangirano je u ukupno 13 znanstvenih disciplina i četiri znanstvena područja. Najbolji rang ostvaren je u znanstvenoj disciplini Poljoprivreda i šumarstvo (99. mjesto), a slijede ga Naftno inženjerstvo (101. ‒ 150. mjesto), Farmacija i farmakologija (251. ‒ 300. mjesto), Medicina (351. ‒ 400. mjesto), Znanosti o okolišu (351. ‒ 400. mjesto), Strojarsko, aeronautičko i proizvodno inženjerstvo (401. ‒ 450. mjesto), Biološke znanosti (401. ‒ 450. mjesto), Matematika (451. ‒ 500. mjesto), Elektrotehničko i elektroničko inženjerstvo (451. ‒ 500. mjesto), Kemija (451. ‒ 500. mjesto), Fizika i astronomija (551. ‒ 600. mjesto), Poslovanje i menadžment (551. ‒ 580. mjesto) te Računalna znanost i informatički sustavi (601. ‒ 650. mjesto).

Kada je riječ o područjima, najbolji rang Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je u Znanostima o životu i medicini (370. mjesto), nakon čega slijede Prirodne znanosti (451. ‒ 500. mjesto), Umjetnosti i humanističke znanosti (451. ‒ 500. mjesto) te Inženjerstvo i tehnologija (501. ‒ 530. mjesto).

Sveučilište u Zagrebu u odnosu na prošlu godinu poboljšalo je svoj rang u većini znanstvenih disciplina, točnije njih sedam: Poljoprivreda i šumarstvo, Farmacija i farmakologija, Medicina, Matematika, Biološke znanosti, Strojarsko, Aeronautičko i proizvodno inženjerstvo te Kemija. Također, po prvi put otkako postoji ovo rangiranje ostvaren je rang u disciplinama Znanosti o okolišu, Poslovanje i menadžment te znanstvenom području Inženjerstvo i tehnologija.

Osim Sveučilišta u Zagrebu, na rang-listi su se našla i druga hrvatska sveučilišta, poput Sveučilišta u Splitu koje je rangirano u znanstvenoj disciplini Turizam i ugostiteljstvo na 51. ‒ 100. mjestu te Sveučilišta u Rijeci koje je rangirano u disciplini Pravo na 151. ‒ 200. mjestu.

Među najboljim sveučilištima u svijetu su i dalje američka sveučilišta, poput Massachusetts Institute of Technology (MIT) koje je najbolje rangirano u čak 12 znanstvenih disciplina, kao i druga sveučilišta poput Harvarda, Stanforda i Caltecha.

Ovo rangiranje pruža vrijedne informacije studentima, istraživačima i poslodavcima o najboljim sveučilištima u svijetu u određenim znanstvenim disciplinama, što može pomoći u donošenju važnih odluka o studiju, istraživanju i karijeri. Osim toga, ovakvo rangiranje može pomoći sveučilištima da prepoznaju svoje snage i slabosti te se fokusiraju na područja koja bi mogla unaprijediti kako bi postali još bolji u budućnosti.
FOTO: UNSPLASH