LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NTU Rankings

Zagrebačko sveučilište ostvarilo povijesni uspjeh na međunarodnoj rang-ljestvici, Sveučilište u Splitu zabilježilo veliki pad

Uz Sveučilište u Zagrebu, na rang-ljestvici se našlo i Sveučilište u Splitu, no s padom od 200 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Uz Sveučilište u Zagrebu, na rang-ljestvici se našlo i Sveučilište u Splitu, no s padom od 200 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Sveučilište u Zagrebu zabilježilo je povijesni uspjeh na najnovijoj rang-ljestvici međunarodnog rangiranja znanstvenih radova svjetskih sveučilišta prema uspješnosti Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities, poznatijoj kao NTU Rankings. U ovogodišnjem izdanju Sveučilište u Zagrebu zauzelo je 514. mjesto među 1 228 rangiranih svjetskih sveučilišta, što predstavlja najveći uspjeh od kada se ovo rangiranje provodi, počevši od 2007. godine. Ovaj značajan napredak od 33 mjesta u odnosu na prošlu godinu (kada je zauzimalo 547. mjesto) smjestio je zagrebačko sveučilište u gornju polovicu liste, što je prvi put u njegovoj povijesti.

Na međunarodnoj ljestvici, koju svake godine objavljuje najprestižnije tajvansko sveučilište National Taiwan University, rangirano je ukupno 1 561 sveučilište, od kojih su rezultati objavljeni za 1 228 najboljih. Ove godine, listu su predvodila najprestižnija svjetska sveučilišta, uključujući Harvard, Stanford, University College London, i University of Toronto. Posebno zanimljivo je da su među prvih deset rangiranih sveučilišta, uz američke, britanske i kanadske institucije, svoje mjesto prvi put našla i kineska sveučilišta, Tsinghua University i Zhejiang University. 

Delegacija poznatog pariškog sveučilišta posjetila Sveučilište u Zagrebu, razgovaralo se o budućoj suradnji



NTU Rankings ocjenjuje sveučilišta na temelju tri ključna kriterija: istraživačka produktivnost, istraživački učinak te istraživačka izvrsnost, koristeći osam različitih pokazatelja. Ukupno 40% ocjene donosi istraživačka izvrsnost, 35 % ocjene odnosi se na istraživački učinak, dok 25 % ocjene dolazi iz istraživačke produktivnosti. Posebno se ističe napredak zagrebačkog sveučilišta u pojedinim znanstvenim poljima. U polju Medicina ostvarili su značajan skok za 50 mjesta, te se sada nalaze na 351. – 400. mjestu. U polju Poljoprivreda Sveučilište u Zagrebu zadržalo je prošlogodišnju poziciju između 301. i 350. mjesta, dok se u Znanostima o životu nalaze između 451. i 500. mjesta. Među znanstvenim disciplinama, najbolje su rangirane Poljoprivredne znanosti, na 95. mjestu, što je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu.

Planirate upisati studij ili nastaviti svoje obrazovanje? Ne propustite Smotru Sveučilišta u Zagrebu uživo ili online



Uz Sveučilište u Zagrebu, na rang-ljestvici se našlo i Sveučilište u Splitu, no s padom od 200 mjesta u odnosu na prošlu godinu, sada zauzima poziciju između 901. i 950. mjesta.
IZVOR: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA