LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osijek četvrtkom

„Svatko tko zna imalo raditi u Wordu, spreman je zarađivati novac online“

Željko Ronta student je treće godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Prije Ekonomskog, studirao je Medicinski fakultet u Mostaru, pa u Osijeku, no na kraju se pronašao u ekonomiji. S početkom fakulteta, krenuo je pomnije proučavati dionice te se okušao u njihovu trgovanju. Okušao se u izradi računalnog fonta koji piše glagoljicom, izradio web-stranicu za simpozij, a mentor koji mu je pri tome pomogao, kasnije mu je ponudio posao u svojoj tvrtki. Nakon uspješno odrađene web-stranice za AES Capital, počinje za njih raditi kao „freelancer" i osniva program „Sam svoj majstor" koji podrazumijeva internet zarađivanje novca.

Željko Ronta student je treće godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Prije Ekonomskog, studirao je Medicinski fakultet u Mostaru, pa u Osijeku, no na kraju se pronašao u ekonomiji. S početkom fakulteta, krenuo je pomnije proučavati dionice te se okušao u njihovu trgovanju. Okušao se u izradi računalnog fonta koji piše glagoljicom, izradio web-stranicu za simpozij, a mentor koji mu je pri tome pomogao, kasnije mu je ponudio posao u svojoj tvrtki. Nakon uspješno odrađene web-stranice za AES Capital, počinje za njih raditi kao „freelancer" i osniva program „Sam svoj majstor" koji podrazumijeva internet zarađivanje novca.

Serija se članaka objedinjena pod krovnim naslovom Osijek četvrtkom nastavlja. Četvrtkom imate priliku upoznati proaktivne osječke studente i one koji su nakon studiranja u Osijeku ondje ostali i zaposlili se. Cilj je razbiti stigmu o tome kako Slavonija izumire, kako u Osijeku nema kvalitetnih studenata, kako svaki od njih jedva čeka dobiti diplomu da se ukrca na autobus za Irsku ili Njemačku. Nije da toga nema ili neće biti, no ovo su priče onih koji uspijevaju iako ih okolina često sabotira. 

Devetnaesti je sugovornik Željko Ronta, student treće godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Da je Željku netko prije šest godina rekao da će studirati ekonomiju, vjerojatno bi mu rekao da je lud zato što je njegova želja oduvijek bila medicina. Tako je i bilo. S obzirom na to da je bio odličan učenik, prvi izbor bio mu je Medicinski fakultet u Osijeku. Bez obzira na vrhunske rezultate, nije upao na prvi izbor pa je odluka pala na Medicinski fakultet u Mostaru. Atmosfera tamo, kao i cijeli sustav visokog školstva, nije mu se svidjela pa se godinu nakon prebacio na Medicinski fakultet u Osijeku. Misleći kako će lako položiti ispite jer je neke stvari već slušao u Mostaru, ne uči koliko bi trebao i ne uspijeva položiti što treba te se ispisuje s fakulteta. U tom trenutku, s navršenom 21 godinom, nije imao pojma što će sa svojim životom pa se vratio u rodni Donji Miholjac gdje je roditeljima pomogao s kućnim poslovima.

Dane u Mostaru kratio je učeći o dionicama koje su ga zainteresirale još u srednjoj školi na predmetu Politika i gospodarstvo. Nakon savladanog osnovnog znanja, krenuo je investirati u dionice. Dosta je uložio, kaže, pa sve to izgubio, ponovno uložio, nekad nešto i dobio. Tad je shvatio da se ne želi cijeli život baviti cijepanjem drva i sličnim poslovima, a da posjeduje ljubav prema ekonomiji i da ju želi dodatno njegovati. Tada upisuje Ekonomski fakultet u Osijeku.

Željko Ronta, FOTO: Facebook

Na prvoj godini je, kako kaže, bio lud za fakultetom. Prvi kolegij bila je Statistika za čije je savladavanje gradiva potrebno dobro zagrijati stolicu, jer se radi o ogromnoj knjizi koja vrvi teorijom i raznim formulama potrebnim za rješavanje zadataka. Željka to nije sputavalo, imao je namjeru naučiti svako slovo napamet.

– U tom trenutku sam toliko bio lud da bih, da je bilo mogućnosti, završio dvije godine u jednoj.

Prvi projekt na kojem je ozbiljnije radio bila je izrada računalnog fonta koji će pisati glagoljicom. Ispočetka je to radio u tišini jer nije imao dovoljno znanja o tome i nije ništa govorio profesorici koja je predložila taj projekt. Kada je pronašao način, prijatelj iz srednje škole koji trenutno studira na FERIT-u pomogao mu je privesti projekt kraju i uspjeli su, napravili su ono što se tražilo. Nakon toga dobiva priliku za izradu web-stranice za simpozij koji se održava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

– Ujutro sam primio poziv s pitanjem želim li napraviti web-stranicu i ja sam pristao. Kad sam poklopio, sam sam sebe pitao što mi je bilo da sam odgovorio potvrdno, pa ja nikad u životu nisam napravio web-stranicu.

Željko je i ovaj pothvat uspješno odradio i to uz pomoć mentora kojeg je imao i koji ga je naučio raditi u WordPressu. U međuvremenu je radio u T-comu kao student na slušalicama te dobio ponudu mentora s projekta za web-stranicu da radi kod njega u tvrtki. I to napokon ono što voli.

Prvi projekt bila je web-stranica za švicarskog klijenta, a nakon što je to uspješno odradio, dobio je ponudu raditi kao student dizajner za istog tog klijenta. Nakon poslanog životopisa na hrvatskom i engleskom jeziku i obavljenog razgovora, počinje raditi za njih kao freelancer. AES Croatia d. o. o. tvrtka je koja je u stopostotnom vlasništvu AES Capitala, a Željko objašnjava kako su u Hrvatsku došli s ciljem investiranja u područje obnovljivih izvora energije, ali i nekretnina, poljoprivrede i turizma. Osim toga, ulaganja su usmjerena i na tehnološko-informacijski sektor u kojemu upravo Željko radi. S obzirom na sva znanja i vještine oko zarađivanja novca putem interneta, nastaje program Sam svoj majstor čiji je Željko osnivač. Program podrazumijeva internet zarađivanje novca kroz drop shipping, builderall, affiliate marketing i trgovanje dionicama, odnosno valutama.

– Zajedno s kolegama iz tvrtke, izdvojili smo sve ono u čemu smo bili izvrsni i ono u čemu nismo. Ovo zadnje smo maknuli sa strane, a prvo prigrlili i odlučili svoje znanje podijeliti s ljudima.

Riječ je o provjerenim metodama zarade novca. Program uči ljude na koji način zaraditi novac putem interneta, a da pri tome ne morate izaći iz udobnosti svoga doma. Prvenstveno je Željko tu mislio i na studente koji možda nisu ni za fizičke poslove ni za one kao što je on radio, primjerice u T-comu. Nekim metodama treba oko tri sata dok je za neke dovoljno samo par minuta. U početku, objašnjava, korisnik samo mora savladati korištenje aplikacije te iskoristiti dane informacije. Sve o načinu zarade, korištenju aplikacije te samoj pretplati možete pronaći na njihovoj web-stranici, a dobro je znati kako će uskoro uzimati i studente za rad jer žele pokazati da se u Osijeku mogu zarađivati novci kao svugdje u Europi i to putem interneta.

– Svatko tko zna imalo raditi u Wordu, spreman je zarađivati novac online.

Željkova ljubav prema internetu i online fluktuaciji novca otišla je sad već u velike razmjere. Autor je dviju knjiga – prvoj je naziv 5 najuspješnijih metoda zarade novca na internetu dok se u drugoj korak po korak objašnjava kako zaraditi novac, a zove se Smartphone bankomat novca.

Željkova knjiga "5 najuspješnijih metoda zarade novca na internetu", FOTO: AES Capital

Njegova je ljubav i sviranje. Počeo je svirati klavir u trećem razredu osnovne škole pa sve do osmog razreda. Sudjelovao je na raznim festivalima i uživao u sviranju klasične glazbe te su ga često u Donjem Miholjcu zvali malim Beethovenom Miholjca. Još uvijek uživa u sviranju klavira kad god vikendom ode kući, ali u nešto modernijoj glazbi. Svirao je i berdu u jednom tamburaškom sastavu.

– Prije nego sam započeo s projektima na faksu, planirao sam ići po osječkim restoranima i pitati mogu li vikendom navečer honorarno svirati klavir.

Da ponovno upisuje prvu godinu, iako je Željku dosta tih prvih godina, ponovno bi upisao fakultet u Osijeku. Najveća predrasuda s kojom se susreo tijekom studiranja je da je to izmišljani fakultet i, ona klasična, da ide na tečaj.  

EFOS wallpaper, izrada: Ana Čobanković

Njegov posao iz snova uključuje ostanak u Osijeku u smislu; kuća u Osijeku, život u Osijeku, ali što se tiče svijeta obilazit će druge zemlje u kojima će još učiti o web-stranicama i o programima koji se bave trgovanjem dionica.

– Ne bih htio ići odavde jer sam se naviknuo na ovo i jako sam povezan s Osijekom, ali otići van privremeno i imati nešto vani, to svakako.

Ključni razlog odlaska mladih iz Osijeka i Hrvatske vidi u njihovoj neinformiranosti te mentalitetu ljudi. Također smatra kako dobre priča ne mogu doći do izražaja zbog ovih loših, a svojim ostankom u Osijeku Željko upravo želi dokazati da iz Osijeka mogu niknuti jako lijepe i pozitivne priče.

Lijepih i pozitivnih priča nikad dosta, a ako si preskočio koju iz ove serije članaka, klik na link i budi u toku, čovječe.

FOTO: AES CAPITAL, FACEBOOK