LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društvena integracija

Što je azilant i kako integrirati izbjeglice u društvo? Pogledajte infografiku!

Osobe pod međunarodnom zaštitom susreću se s brojnim poteškoćama. Ostvarivanje prava, uvažavanje različitosti i dijalog lokalnog stanovništva navedeni su kao ključne stavke uspješne integracije.

Osobe pod međunarodnom zaštitom susreću se s brojnim poteškoćama. Ostvarivanje prava, uvažavanje različitosti i dijalog lokalnog stanovništva navedeni su kao ključne stavke uspješne integracije.

Prema podacima Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), broj prisilno raseljenih osoba danas iznosi više od 80 milijuna, a izbjeglica više od 26 milijuna. 

Kako navode u infografici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dobra integracija je benefit i za pridošlice i za domaćine (društvo koje ih prima).

Što se terminologije tiče: tražitelj azila osoba je koja je podnijela zahtjev za međunarodnom zaštitom, a azilant osoba kojoj je ta zaštita odobrena. Azilant temeljem konvencije iz 1951. dobiva i status izbjeglice – osobe koja se zbog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može ili ne želi vratiti u državu svojeg podrijetla.

Migrant kao termin nije definiran međunarodnim pravom, ali se generalno koristi za osobu koja se udaljava od mjesta prebivališta iz različitih razloga.

Međunarodnim zakonom o privremenoj zaštiti regulirana su prava pridošlica. Recimo, tijekom dvije godine od odobrenja međunarodne zaštite, azilanti imaju pravo na besplatan smještaj. Ipak, nakon isteka te dvije godine, nastaje rizik od diskriminacije zbog predrasuda najmodavca te su takvim osobama najam ili kupnja nekretnina otežani.

Također, nositelji međunarodne zaštite mogu raditi bez radne dozvole, te imaju pravo na obrazovanje odraslih i stručno usavršavanje. Ipak, jezična barijera i izgubljena dokumentacija otežavaju takvim osobama zadržavanje posla, te često rade teške poslove za koje su prekvalificirani. Žene su ovdje u posebno nepovoljnom položaju.

Pod jednakim uvjetima kao i hrvatski državljani, osobe pod međunarodnom zaštitom imaju pravo na sve razine obrazovanja, kao i priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija. Za djecu u školama, kao i za odrasle, pripremljen je tečaj hrvatskog jezika i kulture.

Kako ističu iz Ureda, osim ostvarivanja prava, integracija uključuje i uvažavanje različitosti i dijalog lokalnog stanovništva.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE