LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NOVE MJERE STOŽERA

Sprema se ponovno otvaranje Arene, a najavljene su i stroge kontrole kafića, šoping centara i drugih vrsti okupljanja

Iznoseći aktualne podatke po pitanju krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš te potpredsjednik Vlade Davor Božinović objasnili su sljedeće korake koji će se poduzeti kako bi se situacija poboljšala.

Iznoseći aktualne podatke po pitanju krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš te potpredsjednik Vlade Davor Božinović objasnili su sljedeće korake koji će se poduzeti kako bi se situacija poboljšala.

Na posljednjoj sjednici Vlade je među ostalim temama bilo riječi i o određenim podacima u vezi pandemijske krize kao i svojevrsnim mjerama koje se planiraju uvesti po tom pitanju.

Premijer Andrej Plenković iznio je određene zabrinjavajuće podatke o brojevima hospitaliziranih i umrlih u odnosu na cijepljene i necijepljene među njima.

– Danas smo prešli 56% odrasle populacije koja je cijepljena najmanje jednom dozom.  Od 1000 hospitaliziranih u tjedan dana čak 75 posto nije bilo cijepljeno. – rekao je Plenković, dodavši da je i među umrlim osobama ogroman postotak necijepljenih, prenosi Index.

– Indikativan podatak je da je od ljudi koji su preminuli u dobi između 40. i 59. godine, dakle od 15 preminulih samo jedna osoba je bila cijepljena. To je ozbiljan podatak, svatko tko je razuman vidi da je cijepljenje najbolji način da se zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je aktualne podatke novozaraženih i teško oboljelih kako bi objasnio pripreme za nove mjere koje slijede.

– Danas je zabilježeno 4154 nova slučajeva zaraze. Udio novozaraženih u 24 sata je 33,77%. U bolnici je 1321 osoba, a pomoć respiratora potrebna je za 160 pacijenata .– riječi su ministra zdravstva Vilija Beroša.

– Zbog povećanja dnevnog broja novozaraženih jučer je održan sastanak ekspertne skupine u ministarstvu. Popunjenost bolnica u Zagrebu je visoka, treba povećati broj kreveta pa i na intenzivnoj njezi. KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice i Dubrava će povećati broj kreveta, a Sveti Duh i Merkur će biti u stanju pripravnosti.

Uslijed brzog širenja virusa priprema se i aktiviranje Arene Zagreb (napomena: u prvotnoj verziji teksta greškom je pisalo da će se aktivirati Arena Centar za zbrinjavanje covid-bolesnika. To nije točno – Arena Centar je trgovački centar u blizini sportske dvorane Arena Zagreb i nije lokacija zbrinjavanja pacijenata oboljelih od Covida-19 te ni na koji način, nije povezan sa sportskom dvoranom Arenom Zagreb).

– I dalje se nastavlja trend od 75% necijepljenih među zaraženima, hospitaliziranima i preminulima. Zdravstveni sustav sprema se na nova opterećenja. Uz dostupna cjepiva i jasna pravila mnoge hospitalizacije možemo izbjeći. Više od 80% liječnika je cijepljeno, tko bi nas liječio da se oni nisu cijepili? Slijedimo njihov primjer. Put izlaska iz epidemije se neminovno i nepotrebno produljuje. Poruka znanosti je jasna, moramo ubrzati izlazak iz epidemije putem cijepljena. – zaključio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na razloge povećanja broja novooboljelih te u tom smislu naveo i mjere koje će se poduzeti kako bi se spomenuta situacija poboljšala.

– Ovaj porast broja zaraženih i umrlih u zadnje vrijeme između ostalog sugerira i trend opuštanja u društvu u smislu nedovoljnog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. Stoga će se inzistirati na pojačanim nadzorima njihovog poštivanja, pogotovo onih mjera koje su već na snazi. – rekao je Božinović.

– Održan je sastanak inspektora Civilne zaštite s inspektorima Državnog inspektorata i s policijom 26. listopada, gdje je dogovorena operativna provedba pojačanih nadzora tako da će policija obavljati pojačani nadzor osoba u javnom prometu i ugostiteljskim objektima, posebno nadzor rada ugostiteljskih objekata poslije redovnog radnog vremena, ali i nadzor provedbe mjera na javnim okupljanjima. Državnom inspektoratu fokus će biti na nadzorima također ugostiteljskih objekata, ali i trgovačkih centara, dok će ravnateljstvo Civilne zaštite pojačano nadzirati pravne osobe u ugostiteljskim objektima i u trgovačkim centrima, ali i okupljanja poput svadbi i drugih javnih okupljanja. – istaknuo je Davor Božinović.

– Na temelju prikupljenih saznanja i evidencija, posebna će se pozornost posvetiti organiziranju zajedničkih akcija u pogledu preveniranja i sprječavanja ilegalnih okupljanja, odnosno prema pravnim osobama koje opetovano krše odluke Stožera. Što se tiče opreme, ona se kontinuirano nabavlja te je stanje sa zaštitnom opremom zadovoljavajuće. – poručio je.

FOTO: PIXABAY