LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slučaj iz 2018.

Rekordna kazna Hrvatskom Telekomu: Jedan propust koštao ih je 36 milijuna kuna!

Hrvatskom telekom je zbog utvrđene nezakonite prodaje mobilne tarife izrečena rekordna novčana kazna.

Hrvatskom telekom je zbog utvrđene nezakonite prodaje mobilne tarife izrečena rekordna novčana kazna.

Visoki prekršajni sud u Zagrebu, zbog nezakonite prodaje mobilne tarife, potvrdio je Hrvatskom telekom rekordnu kaznu. HT je kažnjen s 36 milijuna kuna, što je najveća kazna koja je ikad izrečena nekom operateru na području Republike Hrvatske.

Kako prenosi Jutarnji List, problem je nastao nakon što je Hrvatski telekom tarifu Najbolja L po promotivnoj cijeni od jedne kuna za mjesec ponudio isključivo postojećim korisnicima usluge Mangenta 1. Prema odredbama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), takva prodaja je protuzakonita, a razlog je taj što iz HT-a nisu dostavili dokaz o provedbi tzv. testa istiskivanja marže za maloprodajne cijene. Bez obavljenog testa, HT je ranije spomenutu tarifu trebao nuditi svim korisnicama, a ne samo onima koji se nalaze u sustavu usluge Mangenta 1.
 


Iz Hrvatskog Telekoma pozivaju na nezakonito snimanje


Kao jedan od glavnih dokaza u ovom sudskom procesu, priložena je snimka razgovora kojeg je policijski inspektor 2018. godine obavio sa zaposlenicom Hrvatskog Telekoma. Inspektor je tim postupkom utvrdio nezakonite radnje vezane uz prodaju sporne mobilne tarife, a iz HT-a taj dokaz karakteriziraju kao nedostatan. Naime, teleoperatske tvrtka smatra kako je dokaz nevažeći zbog neovlaštenog snimanja. 

Ipak, Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio je taj, ali i sve ostale prigovore te je Hrvatskom telekom potvrđena velika kaznu u iznosu od 36 milijuna kuna.

 
FOTO: UNSPLASH