LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava na daljinu

Razmišlja se o lokalnom uvođenju online nastave u školama idući tjedan?

Nastava na daljinu, složni su u školama, trebala bi biti kratkotrajno rješenje.

Nastava na daljinu, složni su u školama, trebala bi biti kratkotrajno rješenje.

U Hrvatskoj je trenutačno na koronavirus pozitivno 3820 učenika i 554 nastavnika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sada ne namjerava mijenjati kalendar školske godine i produljiti praznike početkom studenog, no postoji mogućnost ponovnog prelaska na online nastavu, donose HRT Vijesti

Prema podacima epidemiologa svaka peta osoba pozitivna na koronavirus dolazi iz obrazovnog sustava.

Za smirivanje stanja u školama načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rješenje vidi u duljim jesenskim praznicima koji, prema kalendaru, traju do 3. studenoga.

– Da se eventualno ona dva dana koja su radna u tom tjednu oko Svih svetih da se ne ide u školu – izjavio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Bolje je rješenje ta dva dana prijeći na nastavu na daljinu, ističe ministar obrazovanja Fuchs.

– Praznici su definirani kalendarom, mogu se neke male izmjene raditi, to poremeti čitave satnice u svim školama, ne kažem da je nemoguće, ali je komplicirano. Možda prijeđemo na nekakve oblike online, ali to ćemo vidjeti još – objašnjava Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Ministar smatra da odluku o prelasku na nastavu na daljinu i dalje treba donositi na lokalnoj razini, što podržavaju i epidemiolozi.

– Nema potrebe da u pojedinim školama gdje je možda u lokalnoj sredini dobra epidemiološka situacija da imaju isti model kao i negdje gdje je nepovoljnija epidemiološka situacija – ističe Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Nastava na daljinu, složni su u školama, trebala bi biti kratkotrajno rješenje. Traži se najbolji put, poručuju odgovorni, pa se o njemu svakodnevno pregovara, uz praćenje epidemiološke slike.

Najvjerojatnije je rješenje da će lokalni stožeri donositi odluke o prelasku na online nastavu, kao što je to slučaj u Istri
– I to se može napraviti odmah i može se naravno i ova dva dana generalno napraviti, ali ako proglašavate prelazak nacionalni na online nastavu, morate donijeti odluku na razini vlade i morate jednako tako tu unutra sukladno zakonodavstvu reći kada će se djeca vratiti u školu, a što ako situacija tada ne bude bolja – rekao je ministar obrazovanja u jučerašnjem RTL Direktu. 
FOTO: UNSPLASH