LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najmlađa lista na izborima

Provjerite koje je političke teškaše nadmašila „Gen Z” lista mlade Nine Skočak na europskim izborima

„Gen Z” lista pravo je iznenađenje nedjeljnih izbora za Europski parlament. Prosjek godina članova je 26, a po broju glasova nadmašili su i neka poznata politička imena. Nina Skočak 6. u državi po broju preferencijalnih glasova.

„Gen Z” lista pravo je iznenađenje nedjeljnih izbora za Europski parlament. Prosjek godina članova je 26, a po broju glasova nadmašili su i neka poznata politička imena. Nina Skočak 6. u državi po broju preferencijalnih glasova.

Poznati su rezultati u nedjelju održanih europarlamentarnih izbora. Osvajači mandata su više manje očekivani, a iako nisu ušli u Europski parlament, razloga za zadovoljstvo svakako imaju i članovi nezavisne Gen Z liste.

Grupa koju su činili Nina Skočak, Dorotea Strelec, Jan Mišković, Ante Petrović, Paula Bolfan, Nikola Kožul, Karla Birkić, Martin Orešić, Tena Lavrenčić, Mario Gojević, Ivana Turkalj i Sara Vrban, osvojila je više od 30 tisuća glasova, što se za novo lice na političkoj sceni može smatrati pravim podvigom.


YouTuber koji je proveo tjedan dana u lijesu, novi je zastupnik u Europskom parlamentu


Foto: Izbori 2024, izborni rezultati Gen Z liste

Valja napomenuti kako u Europskom parlamentu sjedi manje od 1% mlađih od 30 godina, dok je prosjek godina kod Gen Z liste 26 godina.

Zadovoljna prije svega mora biti i nositeljica liste Nina Skočak, koja je osvojila čak 22 283 glasova, što je više i od nekih etabliranih imena hrvatske političke scene. Tako je nadmašila Nikolinu Brnjac (7 734), Marijanu Petir (21 067), Bojana Glavaševića (10 297), Ranka Ostojića (4 122) i druge, koji su na političkoj sceni već desetljećima.

U Europi se mladi birači okrenuli krajnjoj desnici, u mnogim zemljama okrenuli palac dolje lijevim strankama



Nina je magistrirala europske politike na prestižnom Sveučilištu u Briselu te novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, kao studentica generacije, pa bi svakako imala što za reći u probranom europskom društvu.
 

„Nismo dobili mandat, ali smo napravili pravo političko čudo. Prešišali smo neke velike političke stranke i političare. Ja vam se svima želim zahvaliti na svim glasovima i podršci.” – poručila je ushićena Nina na svom TikTok profilu. 

 
@ninaskocak 30000 puta hvala! 6. sam u državi po broju preferencijalnih glasova 😭😭😭 ♥️♥️♥️ #euizbori #euelections #ninaskocak #hrvatska ♬ Dreams - The Cranberries

Je li ovo tek slučajan politički izlet najmlađe liste na ovim izborima ili će u budućnosti krojiti političku kartu Hrvatske, preostaje za vidjeti.
IZVOR: IZBORI 2024, GEN Z LISTA
FOTO: FACEBOOK, IZBORI 2024