LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ima samo 24 godine

YouTuber koji je proveo tjedan dana u lijesu, novi je zastupnik u Europskom parlamentu

Cipar izabrao mladog YouTubera kao jednog od predstavnika u Europskom parlamentu.

Cipar izabrao mladog YouTubera kao jednog od predstavnika u Europskom parlamentu.

Fidias Panayiotou, poznati YouTuber s Cipra, izabran je za neovisnog zastupnika u Europskom parlamentu. Fidias ima 24 godine te preko od 2,6 milijuna pretplatnika na svom YouTube kanalu, a na izborima je osvojio treće mjesto, s 19,4% glasova, unatoč nedostatku političkog iskustva, piše BBC.

 

Panayiotou, koji je sebe opisao kao profesionalog kreatora pogreški, postao je poznat po svojim internetskim šalama i videima, uključujući pokušaj zagrljaja sa 100 slavnih osoba, među kojima je i Elon Musk te provođenje tjedan dana u lijesu. Brojem glasova i pobjedom bio je iznenađen i on sam.

 

„To što se dogodilo bio je šok, pravo čudo.” – rekao je za javnu televizijsku postaju CyBC.


U razgovoru za CyBC, Panayiotou je istaknuo i kako njegova pobjeda šalje snažnu poruku tradicionalnim političkim strankama da se moraju modernizirati i slušati glas naroda. Ističe kako bi stranke njegov uspjeh trebale shvatiti kao upozorenje da se moraju modernizirati i slušati ljude.

 

U nedjelju je proslavio svoju pobjedu okupljanjem na trgu Eleftheria u Nikoziji, gdje je izjavio da se piše povijest, ne samo na Cipru, već i međunarodno. Njegova kandidatura, koju je najavio u siječnju, imala je za cilj motivirati mlade ljude da se uključe u politiku, a ne nužno da bude i izabran.
 

U Europi se mladi birači okrenuli krajnjoj desnici, u mnogim zemljama okrenuli palac dolje lijevim strankama



 

Ciparski glasači izabrali su ukupno šest zastupnika u Europski parlament. Panayiotou je završio treći, iza konzervativne stranke DISY i komunističke stranke AKEL. Njegova kampanja privukla je značajnu podršku mladih glasača, osvojivši 40% glasova među glasačima u dobi od 18 do 24 godine i 28% među onima od 25 do 34 godine. Odaziv na izborima, općenito, bio je 59%, što je porast u odnosu na 45% na izborima 2019. godine, a analitičari taj porast djelomično pripisuju faktoru Fidias.

Provjerite koje je političke teškaše nadmašila „Gen Z” lista mlade Nine Skočak na europskim izborima


IZVOR: BBC
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE