LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Ne” pecanju na plažama!

Prijatelji životinja dizajnirali ploče kojima potiču na poštivanje stanovnika mora

Udruga Prijatelji životinja i ove godine u sklopu kampanje Poštujmo naše more poziva na obraćanje pažnje na životinje u moru te na sprečavanje pecanja na plažama.

Udruga Prijatelji životinja i ove godine u sklopu kampanje Poštujmo naše more poziva na obraćanje pažnje na životinje u moru te na sprečavanje pecanja na plažama.

Udruga Prijatelji životinja u sklopu kampanje Poštujmo naše mora pozivaju sve da ne pecaju na plažama te da paze na stanovnike mora. 

U sklopu te kampanje, koja traje od 2018. godine u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, održano je niz aktivnosti kako bi se educiralo građane Hrvatske i turiste o poštovanju našega mora i života u njemu. Te aktivnosti, kako navode iz Udruge, obuhvatile su srednje ugostiteljske škole u Hrvatskoj, hotele, hostele, cateringe, restorane, trgovačke lance i trgovine, gradove i općine, knjižnice, medije koji objavljuju recepte s biljnim jelima na svojim portalima, neke od međunarodnih filmskih festivala, a u sklopu kampanje objavljeni su edukativni jumbo plakati, riblja kuharica s veganskim receptima Zelena jela za plavo more te tri animirana filma o zaštiti životinja u moru, s ribom Jadranom u glavnoj ulozi.
– Jedan od problema koji se želio istaknuti u ovoj kampanji jesu mučni prizori pecanja uz obalu u vrijeme turističke sezone te ribe i ostale morske životinje koje polako umiru na suncu na našim plažama i obalama. Ne treba smetnuti s uma i sigurnost kupača i plivača koji se znaju uplesti ili zakvačiti za udice tijekom plivanja i ronjenja. To je nešto što se može i mora promijeniti.
Dizajnirali su ploče s natpisom Poštujmo život u moru kako bi priobalnim lokalnim zajednicama ponudili da ih postave na plažama kao upozorenje mještanima, ali i domaćim i stranim turistima, zbog čega su iste napisane i na engleskom jeziku. Udruga je ove godine nastojala potaknuti na strožu kontrolu i edukaciju kako bi svi bili upoznati s informacijom da je pecanje zabranjeno, odnosno da se na Jadranu ne smije loviti bez posebne dozvole koju izdaje Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

FOTO: Prijatelji životinja

Jedna od općina koja se odazvala inicijativi jest Općina Gradac koja je tim potezom postala dobar primjer ostalim općinama i gradovima na Jadranu. Prijatelji životinja nadaju se daljnjem odazivu lokalnih zajednica i pozivaju građane da sami djeluju na način da upozoravaju turiste koji pecaju ili izvlače životinje iz mora. 
– Tim uglednih ekologa i ekonomista još 2006. godine upozorio je da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. godine ako se nešto bitno ne promijeni u načinu postupanja prema svim oceanskim životinjskim vrstama. Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja zbog pretjeranog izlova riba, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu Scientific Reports upozorava: Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnome moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do točke s koje nema povratka. – navode Prijatelji životinja. 
Više informacija o natpisnim pločama i samoj kampanji Poštujmo naše more te edukativni animirani filmovi mogu se pronaći na poveznici.
FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA