LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Juvenes Translatores

Postani mladi prevoditelj – sudjeluj u natjecanju Europske komisije i otputuj u Bruxelles

Pobjednici iz svih 27 država članica, uključujući onoga iz Hrvatske, bit će pozvani na svečanu dodjelu nagrada u Bruxellesu.

Pobjednici iz svih 27 država članica, uključujući onoga iz Hrvatske, bit će pozvani na svečanu dodjelu nagrada u Bruxellesu.

Europska komisija ponovno organizira natjecanje Juvenes Translatores, koje je postalo omiljena platforma za nadarene mlade prevoditelje diljem Europske unije. Namijenjeno 17-godišnjim srednjoškolcima, natjecanje se održava svake godine u studenome i pruža mladima priliku da pokažu svoje prevoditeljske vještine, upoznaju se s važnostima prevođenja i postanu inspirirani za daljnje učenje stranih jezika.

Ovogodišnje natjecanje održat će se 28. studenoga, a tema natjecanja „Usuditi se biti nositelj promjena“ potiče mlade na promišljanje o svojoj ulozi u društvenim promjenama. Sudionici će prevesti jedan kreativni tekst o aktualnoj temi, i to s jednog od 24 službena jezika Europske unije na bilo koji drugi službeni jezik EU-a.

Zagorska općina raspisala natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija


Broj škola koje mogu sudjelovati temelji se na broju zastupničkih mjesta koje svaka zemlja ima u Europskom parlamentu. Hrvatska, na primjer, može prijaviti 12 škola, a svaka škola može sudjelovati s najviše pet učenika. Ukupno će 3 tisuće učenika diljem Europske unije sudjelovati u ovom natjecanju, a radove će ocjenjivati stručni prevoditelji EU-a, koji će iz svake zemlje odabrati najbolji prijevod.

Pobjednici iz svih 27 država članica, uključujući onoga iz Hrvatske, bit će pozvani na svečanu dodjelu nagrada u Bruxellesu. Tom prigodom, najbolji mladi prevoditelji imat će priliku upoznati svoje vršnjake iz drugih zemalja te vidjeti kako prevoditeljski rad omogućuje međukulturalno povezivanje.

Sjećate li se ovog popularnog pjevačkog showa? Nasmijte se urnebesnim reakcijama obožavateljica nakon ispadanja Kedže



Hrvatska već ima povijest uspjeha na ovom natjecanju. Prošle pobjednike, kao što su Ante Kuvačić iz Splita (2017.), Petra Nimac Kalcina iz Splita (2016.), Luka Planinić iz Pazina (2014.) i Ivana Busch iz Zagreba (2013.), natjecanje je motiviralo da nastave razvijati svoje lingvističke vještine. Ovogodišnji sudionici imaju priliku slijediti njihov primjer i pridružiti se sve većem broju talentiranih mladih prevoditelja iz Hrvatske.

Sudjeluj na inovacijskom natjecanju za studente, osvoji vrijedne nagrade i putovanje u Budimpeštu


Prijave za natjecanje otvorene su do 14. listopada 2024. godine, a škole se mogu prijaviti putem službenih kanala Europske komisije. Više informacija o natjecanju i prijavama možete pronaći na službenoj stranici Europske komisije ili se obratiti na adresu e-pošte DGT-TRANSLATORES@ec.europa.eu.
IZVOR: EUROPSKA KOMISIJA
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA