LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir

Otkrivanje novog svijeta učenjem hrvatskog znakovnog jezika

Premda je nekad zabranjivan, hrvatski znakovni jezik danas uživa status posebnog punovrijednog jezika koji mu je u Republici Hrvatskoj priznat tek 10. srpnja 2015. godine. Ako želite usvojiti novu korisnu vještinu, odvažite se i javite se udruzi Dodir.

Premda je nekad zabranjivan, hrvatski znakovni jezik danas uživa status posebnog punovrijednog jezika koji mu je u Republici Hrvatskoj priznat tek 10. srpnja 2015. godine. Ako želite usvojiti novu korisnu vještinu, odvažite se i javite se udruzi Dodir.

Budući da svi tečajevi počinju u jesen, Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir otvorila je prijave za tečaj hrvatskog znakovnog jezika za godinu 2017./2018. Održava se u šest gradova – Zagrebu, Osijeku, Čakovcu, Vinkovcima, Varaždinu i Splitu. Prijave se primaju do 30. rujna na poveznici, a upisi će se održati u tjednu od 2. do 7. listopada prema naknadno objavljenim terminima. Sam tečaj počinje 9. listopada.

Tečaj hrvatskog znakovnog jezika traje četiri semestra, odnosno podijeljen je u četiri stupnja. Potrebno je naglasiti kako je online prijava obavezna samo za polaznike koji u listopadu upisuju 1. stupanj tečaja, dok se polaznici 3. stupnja ne moraju prijavljivati. Prilikom upisa 1. stupnja potrebno je donijeti 300 kuna za administrativne troškove i didaktički materijal koji obuhvaća udžbenik i DVD Znak po znak te jednu fotografiju 3,5 x 4,5 cm. Polaznici 3. stupnja trebaju donijeti samo 500 kuna. Tečaj se održava na nekoliko lokacija u popodnevnim i večernjim terminima jednom tjedno u trajanju od dva školska sata. Raspored po lokacijama i terminima određuje se na upisu. Jedini je uvjet za upis poznavanje hrvatskog jezika u govoru i pismu.

Znakovni jezik je komunikacijski sustav koji se koristi za razmjenu informacija između dviju ili više gluhih i gluhoslijepih osoba. Premda je nekad zabranjivan, danas uživa status posebnog punovrijednog jezika koji mu je u Republici Hrvatskoj priznat tek 10. srpnja 2015. godine Najčešće se koristi u obiteljima u kojima su dva člana ili više njih gluhi, odnosno gluhoslijepi, te u zajednicama gluhoslijepih osoba.

Budući da znamo da su informacije i iskustva iz prve ruke među studentima prilično cijenjena, a i kako bismo vam dali dodatan vjetar u leđa za upis ovog iznimno korisnog i zabavnog tečaja, porazgovarali smo s dosadašnjim polaznicima koji o Dodirovcima i samom tečaju imaju samo riječi hvale.

– Učenje hrvatskog znakovnog jezika bila je jedna od najboljih odluka. Jezik sam po sebi nije nimalo jednostavan, ali je zanimljiv za svladavanje u grupi, a učenjem ulazimo u neki potpuno novi svijet, možemo se staviti u kožu drugoga i, što je najvažnije, uspješno komunicirati s njim. Pozitivno djeluje i na strah od javnog nastupa, a znat ćete i što s rukama dok razgovarate, bit ćete svjesniji vlastitih izraza lica i kretnji, a s lakoćom ćete moći čitati i tuđe, pomaci su vidljivi u svim segmentima komunikacije. I najbolje od svega, upoznat ćete neke prekrasne ljude. – rekla nam je Barbara, polaznica koja će se u listopadu upisati u 3. stupanj.

Za razliku od nje koja je tečaj dugo željela upisati i koja ga je na kraju upisala upravo u Dodiru zbog prijateljičine preporuke, Maja je tečaj HZJ-a upisala sasvim slučajno, potaknuta dugogodišnjom znatiželjom, ali ga otada zdušno preporučuje svima koji su zainteresirani za ovaj oblik komunikacije.

– Upis tečaja HZJ-a za mene je bio gotovo slučajan. Nisam se nikada susrela s gluhima ni gluhoslijepima, ali uvijek su mi bili zanimljivi prevoditelji u kutu na vijestima i prema tome je Dodir bio moja prva stanica. I najdraža! Osim toga što su instruktori predivni i strpljivi, svi gluhi s kojima sam se susrela u Udruzi maknuli su predrasude i pokazali koliko su radosna, zahvalna i pametna zajednica koja danas zaslužuje puno više prava nego što ih ima i koja može postići puno više nego što se misli. Oni puno više toga mogu uz pomoć prevoditelja, a mislim da nakon tečaja HZJ-a nitko ne bi požalio – rekla nam je Maja s potvrdom u završenom tečaju u ruci dodavši: – I da, ubrzo nakon završetka tečaja dobila sam ponudu za posao prevoditelja u osnovnoj školi.

Ako ste osoba koju zanima ovaj oblik komunikacije te vam je, kao i Maji, pažnja uvijek letjela prema kutku ekrana u kojem se smjestio prevoditelj znakovnog jezika ili jednostavno želite usvojiti novu korisnu vještinu, preporučujemo da se odvažite i upišete HZJ upravo u Dodiru. Učit ćete u ugodnoj i toploj atmosferi i upoznat ćete mnoštvo različitih ljudi, a možda vam znanje znakovnog jezika otvori i nova vrata u poslovni svijet.

FOTO: DODIR