LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OBRAZOVNI KARTON POLITIČARA

Obrazovanje visokih dužnosnika u EU: od časnika u vojsci do novinara. Plenković priča čak četiri jezika

Članak analizira obrazovanje premijera nekoliko europskih država, ističući kako se njihova akademska pozadina i profesionalno iskustvo odražavaju na vođenje vlada njihovih zemalja i političke stavove.

Članak analizira obrazovanje premijera nekoliko europskih država, ističući kako se njihova akademska pozadina i profesionalno iskustvo odražavaju na vođenje vlada njihovih zemalja i političke stavove.

U nedavnom članku pisali smo o obrazovanju naših aktualnih ministara te se zapitali je li bitna diploma za vođenje tako visokih funkcija? U ovome članku analizirat ćemo obrazovanja samo nositelja izvršne vlasti u nekoliko država Europske unije, odnosno premijera (ovisno u kojoj državi) te vidjeti kakvo je njihovo obrazovanje.
 

Andrej Plenković


Andrej Plenković, magistar znanosti iz područja međunarodnog javnog i privatnog prava, diplomirao je 1993. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Nakon diplome, nastavio je stručno usavršavanje te je 2002. godine magistrirao na istom fakultetu. Iste godine položio je pravosudni ispit, a tijekom svoje karijere dodatno se specijalizirao, između ostalog, položivši ispit za diplomatskog savjetnika na Diplomatskoj akademiji 1999. godine. Plenkovićeva obrazovna pozadina postavila je temelje za njegovu uspješnu političku i diplomatsku karijeru, a priča čak četiri strana jezika: engleski, francuski, talijanski i njemački.
 

Robert Golob


Robert Golob, aktualni premijer Slovenije od 2022. godine, po zanimanju je menadžer i političar. Doktorirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani te je nakon toga započeo političku karijeru. Bio je državni tajnik u ministarstvu gospodarstva te nakon toga ravnatelj energetske kompanije u državnom vlasništvu. Premijer je lijevo orijentirane vlade te je poznat po svojim progresivnim i proeuropskim stavovima.
 

Viktor Orban


Globalna pop-zvijezda podržala Kamalu nakon predsjedničke debate: potaknula mnoge mlade birače


S druge strane, Viktor Orban je mađarski premijer i diplomirani pravnik. Studirao je na Sveučilištu Loránd Eötvös u Budimpešti. Dvije godine nakon diplome dobio je stipendiju Fondacije Soros te je potom studirao na Oxfordu. Jedan je od najistaknutijih političara u Europskoj uniji poznat zbog svog euroskepticizma, ukidanja prava LGBTIQ+ osobama i rasizmu.


Karl Nehammer


Karl Nehammer, kancelar Austrije, dolazi iz sasvim druge sfere u usporedbi s primjerice hrvatskim premijerom. Iako je stekao diplomu iz politologije, veći dio svoje karijere posvetio je vojsci i sigurnosnim pitanjima. Nehammer je bio časnik u austrijskoj vojsci, a kasnije se profilirao kao stručnjak za komunikaciju, što ga je naposljetku dovelo do političke arene. Njegovo vojno iskustvo i rad u Ministarstvu unutarnjih poslova oblikovali su njegov čvrst stav prema sigurnosnim pitanjima, što je vidljivo u njegovom dosadašnjem mandatu kao kancelar.
 

Petr Fiala


S druge strane, Petr Fiala, premijer Češke Republike, dolazi iz akademske sfere. Fiala je doktorirao politologiju i bio rektor Masarykovog sveučilišta u Brnu. Prije nego što se aktivno uključio u politiku, bio je poznat kao ugledni politolog i autor brojnih znanstvenih radova. Njegov intelektualni pristup vođenju vlade odražava se u njegovom načinu upravljanja zemljom, s naglaskom na obrazovanje i transparentnost.
 

Emmanuel Macron


Petrinja ima novu i obnovljenu srednju školu, dio zgrade postaje učenički dom


Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, ima jedinstveno obrazovanje koje kombinira politiku i ekonomiju. Diplomirao je na prestižnoj École nationale d'administration, školi poznatoj po tome što obrazuje visoke francuske državne službenike. Prije nego što je ušao u politiku, Macron se zaposlio kao urednički asistent Paula Ricoeura, francuskog protestantskog filozofa koji je tada pisao svoje posljednje veliko djelo La Mémoire, l'Histoire, l'Oubli. Njegov ekonomski pragmatizam i iskustvo u diplomaciji odrazili su se i u njegovom predsjedničkom mandatu.
 

Giorgia Meloni


S druge strane, talijanska premijerka Giorgia Meloni dolazi iz političkog miljea s naglaskom na novinarstvo. Meloni je započela svoju političku karijeru vrlo rano, ali je također stekla iskustvo u medijima, radeći kao novinarka. Iako nema formalnu visokoškolsku diplomu, njezina politička karijera obilježena je stalnim usponom unutar desničarskih struja u Italiji, što je kulminiralo njezinim izborom za premijerku.
 

Pedro Sánchez


Pedro Sánchez, premijer Španjolske, po obrazovanju je ekonomist s doktoratom iz ekonomije. Studirao je na Sveučilištu Complutense u Madridu, a kasnije je doktorirao na Sveučilištu Camilo José Cela. Prije nego što je postao premijer, Sánchez je bio aktivan u akademskoj zajednici i političkom savjetovanju, gdje se posebno fokusirao na ekonomske i socijalne politike.
 

Olaf Scholz


Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


Olaf Scholz, kancelar Njemačke, ima pravnu pozadinu. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Hamburgu i specijalizirao se za radno pravo. Prije nego što je postao kancelar, Scholz je imao dugu političku karijeru, uključujući funkciju ministra financija i zamjenika kancelarke. Njegova pravna i politička karijera osigurala mu je čvrstu osnovu za vođenje najveće europske ekonomije, s naglaskom na stabilnost, socijalnu politiku i europsku suradnju.
IZVOR: ENCIKLOPEDIJA.HR
FOTO: PEXELS / WIKIMEDIA COMMONS / CANVA