LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovni pregled Vlade RH

Od politologa do teologa: evo koje su fakultete završili aktualni ministri u Vladi

Članovi aktualne Vlade RH stekli su raznolike akademske titule na različitim fakultetima, pri čemu neki imaju diplome, magisterije i doktorate iz područja prava, ekonomije, političkih znanosti i drugih disciplina.

Članovi aktualne Vlade RH stekli su raznolike akademske titule na različitim fakultetima, pri čemu neki imaju diplome, magisterije i doktorate iz područja prava, ekonomije, političkih znanosti i drugih disciplina.

Uloga ministra nosi sa sobom odgovornost donošenja ključnih odluka za državu, a visoko obrazovanje često se smatra temeljem za uspješno obavljanje takve funkcije. Dok zakoni ne propisuju obaveznu razinu obrazovanja za ministre, javnost očekuje da osobe na tim pozicijama posjeduju odgovarajuću akademsku pozadinu pa je to s novim sazivom Vlade uvijek i dosta aktualno. 

Na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske dostupni su podaci o obrazovanju i karijerama ministara, a u ovom članku istražit ćemo koje su fakultete završili aktualni članovi Vlade.

 

Jedan od najdugovječnijih ministara nema fakultet


Premijer Republike Hrvatske svoje visokoškolsko obrazovanje završava 2002. godine magistrirajući na Pravnome fakultetu u Zagrebu međunarodno javno i privatno pravo te dobiva titulu mr. sc. Andrej Plenković. Na istom je fakultetu 2007. godine diplomirao i Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije. Pravnik je i ministar gospodarstva, Ante Šušnjar koji je diplomirao je 2006. godine na Pravnom fakultetu u Splitu.

Nadalje, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, nije pohađao fakultet.

Iako na stranicama Vlade nije jasno navedeno kako je i kada diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti, zvanje doktora znanosti ima i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, gdje je doktorirao i Goran Grlić Radman, ministar vanjskih poslova te ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, koja je diplomirala 2013. godine.

Globalna pop-zvijezda podržala Kamalu nakon predsjedničke debate: potaknula mnoge mlade birače


 

Butković, bez obzira na „kravicu”, ipak nije studirao poljoprivredu


Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, diplomirao je 2002. godine nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci, a 2008. doktorirao na istom fakultetu.

Ministar obrane, Ivan Anušić, i dalje je student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, 1982. godine diplomirao je na Geodetskome fakultetu u Zagrebu i stekao zvanje diplomiranog inženjera geodezije.
 

Sporna diploma „s benzinske”


Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro, diplomirao je 2019. godine na Edukacijskom fakultetu Travnik te stekao zvanje magistra kineziologije, iako mnogi i danas propitkuju validnost njegove diplome.

Petrinja ima novu i obnovljenu srednju školu, dio zgrade postaje učenički dom


Ministri Marko Primorac, Šime Erlić i ministrica Marija Vučković, završili su ekonomske fakultete. Primorac je završio doktorski studij ekonomije u Zagrebu, Erlić je također diplomirani ekonomist s Ekonomije u Zagrebu, dok je Vučković magistrirala u Splitu. Ministar turizma i sporta, Tonči Glavina, također je studirao poslovnu ekonomiju, ali ne u Hrvatskoj, već je pohađao Wesely College u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih, Radovan Fuchs, 1987. doktorirao je biomedicinske znanosti na Royal Institute of Technology u Stockholmu.

Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva, 1998. godine diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i stekao zvanje diplomiranog teologa.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i stekao zvanje profesora hrvatskog jezika, književnosti i povijesti.

Ministar zdravstva Vili Beroš, doktorirao je na poslijediplomskom doktorskom studiju na Prirodoslovo-matematičkom fakultetu u Zagrebu iz područja molekularne biologije.
IZVOR: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE