LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati studije

Objavljena studija o rodnoj ravnopravnosti u istraživanjima i inovacijama unutar EU; Hrvatska većinom iznad prosjeka

Iako ni u jednoj kategoriji ravnopravnost nije potpuno ostvarena, Hrvatska u većini njih ima bolju statistiku od prosjeka EU.

Iako ni u jednoj kategoriji ravnopravnost nije potpuno ostvarena, Hrvatska u većini njih ima bolju statistiku od prosjeka EU.

Europska komisija objavila je studiju She Figures 2021. u suradnji s državama članicama. Istraživanje pokazuje statistike o rodnoj ravnopravnosti u istraživanjima i inovacijama unutar Europske unije i drugih povezanih država.

Tako je Hrvatska na 13. mjestu po udjelu žena s doktorskim diplomama s 53.9%, dok je europski prosjek 48.1%.

Hrvatska je ostvarila zavidan rezultat po udjelu samozaposlenih žena u znanosti i inženjerstvu i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, gdje se sa 43.8% nalazi na prvom mjestu. Prosjek EU u toj statistici je samo 24.8%.

Također, po udjelu prekarnih ugovora u visokoj znanosti i obrazovanju Hrvatska je na zadnjem mjestu, gdje žene (0.4%) stoje bolje od muškaraca (2.6%).

Ipak, dosta prostora za napredak ima u udjelu žena na čelu visokoobrazovnih institucija, koju u Hrvatskoj iznosi 26.5% a u Europskoj uniji samo 23.6%.

Kompletne rezultate studije možete pogledati ovdje
FOTO: PIXABAY