LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Parlamentarni izbori 2016.

Novi izbori starih stranaka s istim obećanjima

Donosimo sve važne informacije o izlasku na parlamentarne izbore 11. rujna. Osvrnuli smo se i na nova izborna obećanja.

Donosimo sve važne informacije o izlasku na parlamentarne izbore 11. rujna. Osvrnuli smo se i na nova izborna obećanja.

Iako smo prije nepunih godinu dana predstavljali programe političkih stranaka za tadašnje izbore, ponovno se tipkaju slični podaci. 11. rujna se održavaju novi parlamentarni izbori jer, eto, prethodni nisu iznjedrili ništa dobro. Pod ovim "ništa dobro", smatra se da su ponovno, kao i svaki put, pregažena sva izborna obećanja. Ionako je zapravo doista naivno vjerovati u obećanja političara. Kada smo pisali o planovima političkih stranaka, najviše smo se bazirali na njihove prijedloge razvoja obrazovanja. Vrijeme je da na osnovu tih reformi, napravimo usporedbu obećanog – napravljenog, te predstavimo još bolje i još manje vjerojatne promjene u školstvu. 

Narodna koalicija

Narodna koalicija sudjelovala je i na prethodnim parlamentarnim izborima. Tad je okupljala koaliciju SDP-a sa strankama HNS, Hrvatski laburisti, HSU, A-HSS i Zagorska stranka s programom Hrvatska raste. U vrijeme izbora, obećali su obrazovanje dostupno svima kroz koncept cjeloživotnog učenja. Sljedeći cilj su bili novi obrazovni programi koji će rasteretiti školske torbe. Malo je nedostajalo da formiraju koaliciju s MOST-om pa ostvare sve te odlične predizborne reforme. Danas Narodna koalicija okuplja SDP, HNS i HSU te predstavlja program Siguran smjer za Hrvatsku. Zalažu se za povećanje ulaganja u znanost. Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, istaknuo je i da će vratiti stručno osposobljavanje mladima nakon završetka studija te povećati plaću na 3,000 kn mjesečno. Pored izjava, program na njihovoj internetskoj stranici jamči još neke obrazovne reforme. Tako se obećava osiguranje od minimalno 7.5 milijardi kuna koje će iz europskih fondova ravno u razvoj obrazovnog standarda u Hrvata. Cilj je pokrenuti i eksperimentalnu provedbu cjelovite kurikularne reforme u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju sa školskom godinom 2017/2018. Provodit će se i Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kako bi se osigurala potrebna revizija studijskih „bolonjskih“ programa. 

PHOTO: Facebook

Hrvatska Demokratska Zajednica 

Na prethodnim su parlamentarnim izborima bili poznati pod nazivom Domoljubna koalicija. Ove godine HDZ na izbore izlazi sam s geslom #vjerodostojno. Prošle su godine obećavali velik broj nužno potrebnih reformi u obrazovanju. Zatim su u vladi koalirali s MOST-om, a od reformi ništa. Trenutno je ukinuto i stručno osposobljavanje jer, kako kažu, nisu na vrijeme povučena sredstva iz europskih fondova. Prisjetimo se, 2015. godine su obećali da će zadržati mlade, obrazovane i sposobne ljude u Hrvatskoj. Koalicija je to planirala otvaranjem novih radnih mjesta i poticanjem mladih na poduzetništvo. Kroz „Inicijativnu za mlade“ i sredstva iz europskog programa „Jamstvo za mlade“ mladima se trebalo pomoći pri rješavanju stambenog pitanja. Ove godine HDZ je pripremio nova obećanja. Radovan Fuchs izjavio je za Dnevnik kako "drži potrebnim donijeti nove zakone o znanosti i visokom školstvu te smatra neophodnim redefinirati i reformirati institute te bolonjski sustav". Program Biraj bolju budućnost, na internetskoj stranici stranke navodi da je u planu osiguranje stalnog i sigurnog radnog odnosa za mlade, a ne kratkoročna rješenja. 

PHOTO: Facebook

3. Koalicija Živog zida

Poznati po borbi protiv deložacija i po tome da su uglavnom sami, Živi zid brzo uči političke igre. Tako je promjena na ovogodišnjim izborima što Živi zid neće biti sam. Nedavno je potpisan sporazum oko koalicije Živog zida sa strankama Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih te Udruga Franak. Zajedničko im je geslo "Jedina opcija". Predstavljen je i novi program, koji je podijeljen u nekoliko točaka. Prva je obrazovanje, inovacije i tehnološki razvoj, druga - gospodarstvo, financijska stabilnost i nova ekonomska politika, treća je pravna sigurnost, četvrta zdravstveni i mirovinski sustav, te peta - nova demografska politika, kako je objavljeno na službenoj stranici stranke. Detaljnijih informacija o obrazovnim reformama zasad nema, pa smo se poslužili programom s prošlih izbora. Političke stranke su poznate po tome da se drže onoga što obećaju, pa ćemo vjerovati da Živi zid i dalje drži do jednakih vrijednosti. Prošle su se godine borili za besplatno visoko obrazovanje i ukidanje svih oblika plaćanja studija. Zatim su zahtijevali da se svim znanstvenim novacima koji su stekli uvjete za rad osigura natječaj kako bi se svima sposobnima ponudila mogućnost prijave za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta.​ Možemo samo zamisliti kakvo nas studentsko blagostanje očekuje u naredne (nadamo se) četiri godine, ako se odaberu ove reforme.

PHOTO: Facebook

Stranka Pametno

Stranka Pametno predstavlja program za, kako kažu, pametnu Hrvatsku. Vode se motivacijskom porukom Zaokrenimo Hrvatsku. Na internetskoj stranici stranke saznali smo glavne ideje programa. Navode da se zalažu za strukturiranu provedbu Cjelovite kurikularne reforme ranog predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. Kažu da bi sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj trebale održavati nastavu u jednoj smjeni, a svi učenici imati cjelodnevni program u školama. Naglašavaju i da su potrebne konkretne mjere ulaganja u obrazovne ustanove, studentske i učeničke domove i restorane, te povećanje broja stipendija (posebno studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa) i uvođenje sustava subvencija troškova studija (posebno za deficitarne struke). Povrh svega, nabrajaju i da obavezno obrazovanje treba produžiti na deset godina. Ivica Puljak iz spomenute stranke, volio bi u potpunosti provesti navedenu Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, smanjenje broja predmeta i potpunu integraciju i promjenu upravljanja sveučilištima te sustava napredovanja po uzoru na najrazvijenije zemlje. Zalažu se i za reviziju bolonjskog sustava jer reforma treba rezultirati preustrojem sveučilišnih studija prilagođenih razvoju kompetencija i ishoda učenja potrebnih studentima te brzim promjenama na tržištu rada i u gospodarstvu

PHOTO: Facebook

MOST NL

MOST Nezavisnih Lista ostaje pri svojoj originalnoj ideji o boljitku Hrvatske. U ovogodišnjem programu, dostupnom na internetskoj stranici stranke, navode da je nužno i povećati broj i iznos stipendija za studente tehničkih i prirodoznanstvenih fakulteta kako bi se učenike i studente motiviralo da upišu i završe navedene fakultete. Smatraju da status visokoškolskih ustanova i studijskih programa treba biti definiran akademskim kriterijima koji se trebaju oblikovati na nacionalnoj razini. Objašnjavaju da nema dovoljno jasne razlike između veleučilišnih i sveučilišnih ustanova što dovodi do neopravdanog podcjenjivanja strukovnog srednjoškolskog obrazovanja i stručnih studija. Mišljenja su da treba povećati učinkovitost sustava visokog obrazovanja jasnijom i ujednačenijom evaluacijom studijskih programa i visokoškolskih ustanova. I oni bi htjeli promijeniti bolonju te osim upisnih kvota, prilagoditi i sam sadržaj nekih studijskih programa. Pri reformi obrazovanja, vođeni su načelom produktivnosti. Ovogodišnja tematika stranke je Mostom do građana.


PHOTO: Facebook

Čini se da su sve stranke, niti godinu dana nakon parlamentarnih izbora, spremne za nove. S obzirom na to da u ovih par mjeseci nisu napravili nikakve pomake, bit će da su zapravo sav mandat spremali nove programe. Sad je vrijeme da se ponovno izađe na izbore i izabere neka nova stranka ili koalicija. Važno je zapamtiti da ćete odabirom svake glasovati za besplatno školovanje, ostanak u Lijepoj Našoj i reviziju bolonje. Mi ćemo kao i uvijek, pratiti i ovogodišnje izbore u nadi da ih ne bude barem naredne četiri godine Do tada, #ZaokreniHrvatsku, #Vjerodostojno, #BirajBoljuBudućnost, #ZaPametnuHrvatsku, #JedinimSmjerom i #SigurnimSmjeromZaHrvatsku. Ili nešto tako slično.

FOTO: TUMBLR