LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
LEX PERKOVIĆ

Nijemci upozoravaju, hrvatska Vlada krši odredbe ugovora o pristupanju EU

Josip Perković nalazi se na međunarodnoj tjeralici od 2009. godine. Nalog za njegovim izručivanjem njemačkim vlastima poslan je prvog dana Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Milanović ne smatra da je izručenje potrebno, Kirchbaum upozorava da hrvatske vlasti krše odredbe Ugovora o pristupanju.

Josip Perković nalazi se na međunarodnoj tjeralici od 2009. godine. Nalog za njegovim izručivanjem njemačkim vlastima poslan je prvog dana Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Milanović ne smatra da je izručenje potrebno, Kirchbaum upozorava da hrvatske vlasti krše odredbe Ugovora o pristupanju.

Josip Perković ime je koje je odjeknulo Hrvatskom početkom ovog ljeta. Perković je bivši djelatnik UDBE, raznih jugoslavenskih i nekoliko hrvatskih tajnih službi (izvor: Wikipedia). Njegovo ime spominje se u kontekstu ubojstva Stjepana Đurekovića (jednog od direktora Ine), a slučaj datira iz 1986. Josip Perković je tijekom godina napredovao u svom poslu te je 1990, neposredno prije sloma komunističkog režima, zasjeo i na čelo UDBA-e. Obnašao je i dužnost šefa hrvatskog ogranka SDS-a te mu je ta pozicija omogućila kontakte s brojnim hrvatskim emigrantima.

Raspisivanju međunarodne tjeralice za Josipom Perkovićem prethodio je slučaj s kraja prošlog stoljeća. Anto Đapić, tada predsjednik HSP-a, optužio je Perkovića za ubojstvo njegova istoimenog strica, u lipnju 1989. Slučaj je „osvježen“ kad je Đapić, nakon više pokušaja, predao izvještaj o ratnim i poratnim žrtvama komunističkog režima bavarskoj policiji. Prije toga Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu predalo je taj isti izvještaj predsjedniku Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, Kazimiru Svibenu.

U lipnju 2009. godine za Perkovićem je raspisana međunarodna tjeralica zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Za sudjelovanje u istom zločinu ranije je na doživotni zatvor osuđen još jedan bivši djelatnik UDBA-e;,Krunoslav Prates. Slučaj Perković nije bio jako eksponiran u medijima sve dok njemačka Vlada nije najavila slanje naloga za njegovo uhićenje i to prvog dana ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.
Slanjem naloga otvaraju se brojna pitanja: je li to potrebno, otvaramo li Pandorinu kutiju, zašto ne bismo sami sudili? Ovo potonje posebno smeta Nijemcima jer smatraju da je hrvatsko pravosuđe imalo 30 godina za suđenje, ali nisu učinili ništa po tom pitanju. Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, navodi da slučaj Perković nije samo pitanje ideologije, nego i pravosuđa. Milanović pak tvrdi da je njegova savjest čista i smatra da do izručenja ne treba doći. Vlada je pokušala proglasiti odredbu koja će podrazumijevati uhićenja za slučajeve počinjene nakon 2002. Gunther Kirchbaum, predsjednik Odbora za europska pitanja njemačkog Bundestaga, ponovno izražava svoje nezadovoljstvo ulaskom Hrvatske u EU, smatrajući da je do ulaska došlo prerano. Navodi i kako hrvatska Vlada neizručenjem Perkovića krši odredbe Ugovora o pristupanju te izražava nepoštovanje prema Njemačkoj, ali i prema ostalim državama članicama Europske unije.
Prepucavanja i nagađanja oko postupaka hrvatske i njemačke vlade trajala su do početka ovog mjeseca, kad je hrvatska Vlada najavila da će promijeniti Zakon o pravosudnoj suradnji („Lex Perković“), ali ćoditi njege odgovu primjenu za 10 mjeseci, dakle do srpnja 2014. 

FOTO: FACEBOOK