LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijatelji životinja

Na zagrebačkom trgu čeka vas nešto novo i drugačije – proslava dana biljnih mlijeka

Udruga Prijatelji životinja sutra, 22. kolovoza 2020. godine, organizira zanimljiv gastronomski događaj povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka.

Udruga Prijatelji životinja sutra, 22. kolovoza 2020. godine, organizira zanimljiv gastronomski događaj povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka.

Prostor Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu sutra, 22. kolovoza u 11 sati, rezerviran je za proslavu Svjetskog dana biljnih mlijeka. Događaj organizira udruga Prijatelji životinja kako bi pozvala građane da kušaju nešto novo i saznaju sve o pozitivnom utjecaju biljnih mlijeka, sireva i vrhnja na zdravlje, okoliš i čovjekov odnos prema životinjama.

Prijatelji životinja uz svoj štand pripremaju i igru za prolaznike u kojoj svi koji sudjeluju prođu dobro, a istodobno poštuju sve propisane epidemiološke mjere. Simpatičnim vizualima poručit će da se, kako navode organizatori, uđe u đir i proba biljni sir te da nije važno koja mu je namjena, biljno mlijeko najbolja je zamjena.

Prijatelji životinja navode da ljudi koji su iz svoje prehrane izbacili mlijeko i mliječne proizvode svjedoče da imaju više energije, bolju probavu, smanjen osjećaj nadutosti, čišću kožu, manje upala te ublažene simptome astme i upale sinusa. Osim pozitivnog utjecaja na zdravlje, promjenom prehrambenih navika utječe se i na zdravlje našega planeta – smanjuju se emisija stakleničkih plinova, potrošnja vode, zagađenje vode i tla amonijakom i zaustavlja krčenje šuma.

S obzirom na to da 65 % svjetske populacije ne podnosi laktozu, a biljna mlijeka ne samo da ne sadrže laktozu nego nemaju ni kolesterol, prava je blagodat kušati veliku ponudu mlijeka od soje, riže, kokosa, zobi, lješnjaka ili badema. Uz mlijeka, sve je više biljnih verzija ostalih proizvoda od životinjskog mlijeka kao što su biljni sirevi, jogurti i vrhnja, namazi, sladoledi, šlag i dr. Svatko može pronaći nešto za sebe, a mogućnosti za primjenu i eksperimentiranje u najdražim receptima ne poznaju granice.

Prijatelji životinja i pozivaju sve da prihvate Vege izazov i pokušaju od Svjetskog dana biljnih mlijeka do velikog ZeGeVege festivala koji se održava 11. i 12. rujna koristiti isključivo biljne varijante mlijeka, sireva i drugih mliječnih proizvoda. 

Dodatne informacije kako obilježiti Svjetski dan biljnih mlijeka mogu se pronaći na stranici udruge Prijatelji životinja dok se na ZegeVege nalazi program 13. ZeGeVege festivala održivog življenja.
FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA