LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informatička konferencija u HNK Split

Na Shiftu gostuju Microsoft, Skype, BitBucket i drugi internetski nomadi

– Internet nomadi sve više posjećuju grad Split, a konferencije poput Shifta zasigurno doprinose tome – istaknuo je Joško Stella.

– Internet nomadi sve više posjećuju grad Split, a konferencije poput Shifta zasigurno doprinose tome – istaknuo je Joško Stella.

Povodom šestog izdanja Codeanywhere Shift konferencije u Upravnoj zgradi Splitsko-dalmatinske županije održana je konferencija za medije. Najveću informatičku konferenciju u jugoistočnoj Europi predstavili su župan Zlatko Ževrnja; privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, Anđelko Katavić; organizator Shift konferencije, Ivan Burazin; Joško Stella iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije; Mariana Pivalica iz Turističke zajednice grada Splita; Silvija Bareša iz Splitske banke i Ivan Blagajić iz agencije Five.

Događaj će se održati 1. i 2. lipnja u splitskom HNK-u. Prošlogodišnje je izdanje posjetilo više od tisuću osoba, a ove se godine prema najavama očekuje dolazak brojnih govornika i više od 1500 posjetitelja.

– Veselimo se šestom izdanju Shift konferencije i ponosni smo što je sve ove godine Splitsko-dalmatinska županija jedan od važnih aktera u organizaciji iste. Uvijek naglašavam da se ne smijemo usmjeriti samo na ulaganje u turizam, već je važno ulagati u razvoj znanosti i IT-a. Sve je veći broj registriranih obrta i malih tvrtki koji se bave informatikom. U našoj županiji taj sektor zapošljava više od 2500 zaposlenika, a tvrtke su ostvarile više od 200 milijuna kuna dobiti. Imamo zaista sjajne ljude i smatram da ovu granu gospodarstva možemo još više unaprijediti – izjavio je Ževrnja.

Tradicionalno, Shift će i ove godine ugostiti predstavnike najvećih IT tvrtki u svijetu. Stručnjak kojeg ćemo imati priliku čuti ovog lipnja predstavio je Burazin:

–  Uvijek se trudimo dovesti najutjecajnije govornike iz Silicijske doline. Tako ćemo i ove godine ugostiti predstavnike Microsofta, Skypea, Herokua, BitBucketa, DigitalOceana, Toptala, Autodeska, Trivaga i mnoge druge. Osoba koju bih posebno istaknuo je Christian Heilmann iz Microsofta. S više od 20 godina iskustva rada u web tehnologijama za najveće informatičke tvrtke, Christian je među IT profesionalcima poznat kao veliki developer, govornik i autor.

Podršku je pružio i Anđelko Katavić:

– Ako planirate organizirati IT konferenciju, javite se na javni poziv. Potpuno smo otvoreni za davanje sredstava i potpore tim manifestacijama. Također, dajemo potporu i do 20 000 kn startupima za kupnju opreme ili uređenje i opremanje poslovnih prostora. Primjer vam je Ivan Mrvoš s pametnom klupom kojem smo u startu dali početna financijska sredstva, a danas je najveći startup u Hrvatskoj. Nastojimo pratiti nove tehnologije i mislim da idemo u pravm smjeru. Želja nam je da mladi ljudi ostanu u našoj županiji i Hrvatskoj.

Zahvaljujući petogodišnjoj tradiciji konferencije, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija pozicionirali su se na mapi Europe kao jedan od informatičkih centara.

– Svjedočimo jednom novom fenomenu. Danas možete raditi na poslu, od kuće ili od bilo gdje na svijetu. Internet nomadi sve više posjećuju grad Split, a konferencije poput Shifta zasigurno doprinose tome. I dalje ćemo kao Turistička zajednica podržavati ovakve konferencije koje nas brendiraju kao IT destinaciju – izjavio je Stella.

S njim se složila i Pivalica naglasivši da je ponosna što Turistička zajednica grada Splita od prvog dana podržava konferenciju.

– Trenutak kad je Shift narastao toliko da smo ga morali prebaciti u HNK me iznimno razveselio. Nadam se da ćemo uskoro tražiti još i veći prostor. Shift ima značajnu ulogu u promicanju lokalne zajednice i IT poduzetništva – rekla je.

Prvi će se put u sklopu događaja održavati praktične radionice. Kroz njih 16 koje će se organizirati paralelno s događajem posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim trendovima i tehnologijama 2017. godine

Ono što bih htio naglasiti je da ćemo ove godine nadmašiti broj posjetitelja, što nam je pokazatelj rasta konferencije. Zanimljiva je činjenica da je 30 posto akreditacija rezervirano iz država zapadne Europe; Shift je poprimio europski značaj. Osim tradicionalnog predavačkog dijela konferencije, ove godine ćemo imati praktične radionice, demonstracije i testiranje virtualnih uređaja i onih za proširenu stvarnost, robote koji kuhaju, PES natjecanje, stolni nogomet i još mnogo toga – izjavio je Burazin.

Na pressici je predstavljen i impresivni set virtualne i proširene stvarnosti – Microsoftov HoloLens vrijedan 3000 dolara, HTC Vive i Samsung Gear VR. Uređaje ćete također moći testirati na samoj konferenciji. Stoga, požurite i na vrijeme osigurajte svoju ulaznicu.

FOTO: CODEANYWHERE