LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otpuštene i dvije nastavnice

Loša demografska slika u manjim sredinama: ova se škola ugasila nakon što je ostala na samo dva učenika

Apsurd obrazovnog sustava – žalimo se na manji broj studenata na nastavničkim smjerovima, a s druge strane, zbog malog broja učenika u nekim školama nema više potrebe za toliko nastavničkog kadra pa se otpuštaju nastavnici sa 17 godina staža.

Apsurd obrazovnog sustava – žalimo se na manji broj studenata na nastavničkim smjerovima, a s druge strane, zbog malog broja učenika u nekim školama nema više potrebe za toliko nastavničkog kadra pa se otpuštaju nastavnici sa 17 godina staža.

Osnovna škola u Benkovcu izgubila je ove godine dva razredna odjeljenja zbog dobro poznatog razloga, manjka djeca. Problem je to koji postoji već niz godina, a od 2011. godine kada je Osnovnu školu Benkovac, uključujući 11 područnih škola, pohađalo 960 učenika, taj se broj do danas gotovo prepolovio i došao do 534 učenika. Stoga će se ove godine ugasiti područna škola u Nadinu, a godinu ranije to se dogodilo i u Perušiću.
 

„Škola u Nadinu ostala je na dvoje učenika i morali smo je ugasiti nakon puno razgovora i sastanaka. Oni su raspoređeni u Benkovac i Škabrnju”, rekao je ravnatelj OŠ Benkovac Tonći Kuman.


U ovoj će pedagoškoj godini u benkovačku školu doći 47, a u područne škole još 20-ak prvašića. S manjim brojem učenika nema više potrebe ni za toliko nastavničkog kadra zbog čega su dvije nastavnice razredne nastave iz te škole tehnološki višak.

Bi li devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje bolje pripremilo učenike za upis srednje škole?



Ministarstvo Pravilnikom određuje broj učenika u razredima, ali škole u određenim okolnostima i iznimnim situacijama mogu zatražiti da se taj broj promijeni, što je potencijalno rješenje kojim bi se preraspodijelili nastavnici koji su trenutno višak.
 

„Iz Ministarstva nam smanjenje broja učenika po odjeljenjima nisu odobrili, sada je u razredu 23 do 24 učenika. Inzistiramo na sastancima sa Županijom, pročelnicima, drugim ravnateljima i pokušavamo učiniti da oni nastavnici, koji su završili kao tehnološki višak, budu prioritet kad se otvore nova radna mjesta. To su nastavnice koje imaju po 17 godina radnog staža”, objašnjava ravnatelj.


Iako su škole dužne, kad se otvori radno mjesto, kontaktirati Ured državne uprave koji ima listu organizacijskih viškova i upućuje na razgovor kandidate s liste, ravnatelj nema obavezu zaposliti kandidata, objasnila nam je Božena Žepina Delić, članica županijskog povjerenstva koje se bavi tehnološkim viškovima.
 

„Sjednica povjerenstva održat će se u kolovozu, nakon toga ćemo imati točne brojke o broju učenika i odjeljenjima u županiji. Za sada su to neslužbene informacije, ali znamo da je broj pao”, kaže Božena Žepina Delić koja je ujedno i ravnateljice OŠ Petar Zoranić u Stankovcima pa joj je situacija poznata iz prve ruke.


Inače, u toj je školi danas stotinjak učenika manje nego 2011. kada je školu pohađalo 276 učenika.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA