LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Građanska inicijativa

Inicijativa "U ime obitelji" čeka raspisivanje referenduma

Sljedeći korak je raspisivanje referenudma i na ovom koraku situacija se zakomplicirala. Premda je prošlo već četiri mjeseca od prikupljanja potpisa, do raspisivanja referenduma još nije došlo. Nekolicina HDZ- ovih saborskih zastupnika upozorila je vladajuće da odugovlače s ovim referendumskim pitanjem, dok su razmatrane neke druge stavke koje su kasnije predložene.

Sljedeći korak je raspisivanje referenudma i na ovom koraku situacija se zakomplicirala. Premda je prošlo već četiri mjeseca od prikupljanja potpisa, do raspisivanja referenduma još nije došlo. Nekolicina HDZ- ovih saborskih zastupnika upozorila je vladajuće da odugovlače s ovim referendumskim pitanjem, dok su razmatrane neke druge stavke koje su kasnije predložene.

„U ime obitelji“ je građanska inicijativa koja se zalaže za određenje braka kao zajednice muškarca i žene, i to Ustavom RH. Podsjetimo se, na putu do ostvarenja cilja dio građana RH pružio je podršku inicijativi u obliku potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se postavilo pitanje: „Jeste li za to da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“ Kako bi inicijativa uopće bila razmotrena, bilo je potrebno skupiti 10% potpisa birača. Inicijativa „U ime obitelji“ uspjela je u svojem naumu prikupivši ukupno 749 316 potpisa.

Sljedeći korak je raspisivanje referenduma i na ovom koraku situacija se zakomplicirala. Premda je prošlo već četiri mjeseca od prikupljanja potpisa, do raspisivanja referenduma još nije došlo. Nekolicina HDZ-ovih saborskih zastupnika upozorila je vladajuće da odugovlače s ovim referendumskim pitanjem, dok su razmatrane neke druge stavke koje su kasnije predložene.

Posebno aktivna članica ove građanske inicijative je dr. Željka Markić koja je zasigurno bila najzastupljenija u medijima tijekom prikupljanja potpisa. Gostovala je i u emisiji „Nedjeljom u 2“ gdje je argumentirano branila svoje stavove, dok je voditelj emisije odbijao prihvatiti činjenicu da netko ima drugačije stavove. Rasprava o gostovanju Željke Markić i netolerantnim upadima Aleksandra Stankovića izazvala je veliki interes podijeljene javnosti. Ne može se tvrditi da je netko bio u pravu jer su sa svake strane neki navedeni argumenti bili iznimno neprimjereni.

Na jednom manje poznatom portalu, članovi inicijative bili su prozvani i imenovani fašistima, zadrtnjacima, Željka Markić opisana je kao bedasta i upućene su joj različite želje, primjerice da joj jedno od djece bude gay i sl., stoga su iz inicijative podnijeli kaznenu prijavu. Zanimljivo je kako su pisali komentare i izražavali želje upravo liberalci koji poštuju svačije mišljenje i prihvaćaju stavove drugih čak i ako se ne slažu s njima. Koliko su zapravo liberalni i tolerantni, pokazali su vrijeđanjem volontera na štandovima za vrijeme prikupljanja potpisa, verbalnim te fizičkim nasiljem.

Ljudi koji su podržali inicijativu argumentirali su stavove činjenicom da je brak prirodna zajednica muškarca i žene i da svi ostali međuljudski odnosi koji rezultiraju suživotom ne bi smjeli biti nazvani brakom, već drugim nazivom poput „zajednice“. Tvrde kako se u današnje doba lako odričemo svog povijesnog i kulturnog identiteta i dopuštamo da nam zapad nameće svoje stavove. Druga strana pak ističe da inicijativa ovim postupkom okreće leđa Zapadu i samim time daljnjem razvoju države.

Pitanje je trebamo li uopće prihvaćati sve što nam se nameće s različitih strana? Sve vrste medija sastavni su dio našeg života i nesvjesno prihvaćamo ono što nam  “serviraju“, a kad netko ukaže na pravu istinu, odbacujemo ga i nazivamo zadrtim, konzervativnim i slično.

Država je u dubokoj ekonomskoj krizi. Trebali bismo moći procijeniti što je bitno za opstanak države, na čemu se temelji hrvatski povijesni suverenitet i zapitati se dokad ćemo dopuštati da drugi misle umjesto nas. 

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS - IMAGES