LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U medicinske svrhe

Na dan europskih izbora, Slovenci izlaze na referendum o legalizaciji konoplje

Uoči europskih izbora, Slovenija se spremna i na tri referenduma: o uporabi konoplje, eutanaziji i preferencijalnom glasovanju.

Uoči europskih izbora, Slovenija se spremna i na tri referenduma: o uporabi konoplje, eutanaziji i preferencijalnom glasovanju.

Slovenija se priprema za održavanje tri referenduma u nedjelju 9. lipnja. Birači će odlučivati o pravu na eutanaziju, o uvođenju preferencijalnog glasovanja te o korištenju kanabisa. Referendumi će biti održani istovremeno s europskim izborima, što će, nadaju se, osigurati visoku izlaznost. 

Na referendumu o upotrebi kanabisa, građani će odgovarati na dva ključna pitanja: treba li Slovenija dopustiti uzgoj i posjedovanje konoplje za ograničenu osobnu upotrebu te treba li Slovenija dopustiti uzgoj i preradu konoplje u medicinske svrhe. Iako je referendum savjetodavne prirode, pozitivan ishod bi vladi dao mandat za zakonsku regulaciju konoplje.

Mladi Splićani osvrnut će se na kulturu smrti i aktualnu temu pobačaja



Zagovornici legalizacije tvrde da bi legalizacija smanjila kriminalizaciju korisnika i omogućila bolju regulaciju i sigurnost proizvoda. Također ističu pozitivne učinke konoplje na zdravlje, uključujući smanjenje boli, anksioznosti i poboljšanje kvalitete sna referirajući se i na istraživanja koja su pokazala da konoplja može pomoći u liječenju različitih zdravstvenih stanja, od kronične boli do psihičkih poremećaja.

Irska referendumom legalizirala gay brakove


S druge strane, nevladine organizacije i dio stručne javnosti izražavaju zabrinutost zbog mogućih negativnih posljedica legalizacije, uključujući povećane zdravstvene rizike, prometne nesreće i financijske troškove za državu. Protivnici također naglašavaju potrebu za pažljivim i promišljenim donošenjem odluka na ovom području, odnosno mnogi ističu da ovo ne bi trebalo biti pitanje za referendum već za medicinu.

Legalizacija konoplje mogla bi imati značajan utjecaj na slovensko društvo i ekonomiju. Potencijalni benefiti uključuju stvaranje novih radnih mjesta u industriji konoplje, dodatne prihode od poreza i smanjenje opterećenja pravosudnog sustava. Međutim, ključan je izazov uspostavljanje učinkovitog sustava regulacije i kontrole kako bi se minimizirali potencijalni rizici.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA