LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konzervativna zemlja i nekonzervativan pothvat

Irska referendumom legalizirala gay brakove

Samo je devetnaest zemalja svijeta legaliziralo gay brakove, a među njima se sada nalazi i Irska. Ona je postala prva zemlja koja je referendumom legalizirala istospolne brakove.

Samo je devetnaest zemalja svijeta legaliziralo gay brakove, a među njima se sada nalazi i Irska. Ona je postala prva zemlja koja je referendumom legalizirala istospolne brakove.

U subotu je Irska službeno postala prva zemlja na svijetu koja je referendumom legalizirala gay brakove. Referendum je podržalo 1 201 607 glasača, dok je 734 300 njih glasalo protiv. U postotcima, 62,1% Iraca podržalo je referendum, a ukupna izlaznost iznosi 60,5%.

Koliko je to pozitivna vijest za mnoge, toliko je ishod referenduma iznenađujuć. Naime, riječ je o pretežno katoličkoj zemlji u kojoj je 85% stanovništva katoličke vjeroispovijesti. Uz to, državom vladaju konzervativci.

Homoseksualnost je dekriminalizirana tek 1993. godine, a istospolna građanska partnerstva mogu se sklapati od 2011. godine, zahvaljujući prvom gay zastupniku koji je ušao u irski parlament. Riječ je o nezavisnom političaru Davidu Norrisu, koji je 2011. bio predsjednički kandidat te je poznat kao borac za ljudska prava.

Iako Irska ima imidž katoličke i konzervativne zemlje, jedan od razloga gubitka poštovanja naroda prema Crkvi je pozamašan broj skandala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem.

Jedna od mnogih koja je rezultate ovog referenduma prihvatila objeručki je zastupnica u parlamentu Katherine Zappone. Saznavši za pozitivan ishod, zaprosila je svoju partnericu koja je pristala. Za razliku od nje, dublinski nadbiskup Diarmuid Martin smatra da je legalizacija gay brakova upozorenje za Crkvu.

Irska je prva zemlja koja je referendumom legalizirala istospolne parove, ali nije i jedina zemlja koja ih je prihvatila. Zemlje koje su zakonski odobrile gay brakove su Južnoafrička Republika, Španjolska, Francuska, Kanada, Velika Britanija, Island, Argentina, Novi Zeland, Urugvaj, Danska, Švedska, Norveška, Slovenija te neke američke države.

U nastavku je prilog BBC-ovog novinara Jamesa Longmana, čiji su glavni akteri aktivisti s obje strane.

FOTO: FLICKR