LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Globlano rangiranje

Indeks digitalne kvalitete života: Hrvatska pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu

Prema DQL-indeksu, kvaliteta interneta u Hrvatskoj je šest posto niža od globalnog prosjeka.

Prema DQL-indeksu, kvaliteta interneta u Hrvatskoj je šest posto niža od globalnog prosjeka.

Surfshark već petu godinu zaredom rangira 121 zemlju prema Indeksu digitalne kvalitete života (DQL). Hrvatskoj je pripalo 36. mjesto u svijetu, što je niže nego prošle godine, i to za pet mjesta.

Zemlje su rangirane u pet kategorija, a Hrvatska je najbolja u e-sigurnosti, gdje je zauzela 16. mjesto. Na temelju kvalitete interneta nalazi se tek na 68. mjestu, piše Lider. Na 40. je mjestu u e-infrastrukturi, 41. u dostupnosti interneta i 56. u e-upravi.
 

U mnogim se nacijama digitalna kvaliteta života stopila u širi koncept ukupne kvalitete života. Ne postoji drugi način da se na to gleda sada kada se toliko dnevnih aktivnosti, uključujući posao, obrazovanje i slobodno vrijeme, obavlja online. Zato je ključno odrediti područja u kojima napreduje digitalna kvaliteta života jedne nacije i gdje je potrebna pažnja, što je svrha DQL indeksa, kaže glasnogovornica Surfsharka Gabriele Racaityte-Krasauske.


Po ukupnom Indeksu digitalne kvalitete života Hrvatska se nalazi iza Slovenije koja je na 35. mjestu, ali ispred Srbije koja je na 50.


Napredak u brzini, ali pad u sigurnosti

 

Prema DQL-indeksu kvaliteta interneta u Hrvatskoj je šest posto niža od globalnog prosjeka.

Ipak, uočen je napredak od prošle godine. Brzina mobilnog interneta u Hrvatskoj porasla je za 29 posto te sad iznosi u prosjeku 141 Mbps, a brzina fiksnog širokopojasnog interneta porasla je za 37 posto i sada iznosi 102 Mbps.

Iako je Hrvatska najbolje prošla u e-sigurnosti, gdje je zauzela 16. mjesto, to je dva mjesta niže nego prošle godine. Koliko su napredni zakoni o zaštiti podataka te koliko je zemlja pripremljena za borbu protiv kibernetičkog kriminala, mjeritelji su ove kategorije. Hrvatska se nalazi iznad Slovenije koja je na 28. mjestu i Srbije koja je na 38. mjestu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA