LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska na visokom 9. mjestu

Grčka predvodi listu zemalja s najvećim rizikom nezaposlenosti mladih

Business Insider objavio je listu zemalja gdje su mladi u najvećem riziku od moguće nezaposlenosti. Popis zemalja rangirali su uzevši u obzir ekonomske i geopolitičke razloge koji su vodili do takvog stanja u pojedinoj zemlji.

Business Insider objavio je listu zemalja gdje su mladi u najvećem riziku od moguće nezaposlenosti. Popis zemalja rangirali su uzevši u obzir ekonomske i geopolitičke razloge koji su vodili do takvog stanja u pojedinoj zemlji.

Svjetska financijska kriza donijela je mnogo problema diljem svijeta. Iako se utjecaj krize osjeti u gotovo svakoj zemlji, uzroci i posljedice različiti su kad se zemlje promatraju pojedinačno. Novinari portala Business Insider zato su odlučili pozabaviti se ekonomskim i geopolitičkim faktorima koji su u 47 zemalja svijeta vodili do visoke stope nezaposlenosti mladih.

Vrh liste okupirala je Grčka. Financijski i ekonomski problemi u toj zemlji gomilali su se godinama. Gotovo pola svoje samostalnosti Grčka je provela u financijskoj krizi, a korupcija svake godine državu košta od 8 do 10% BDP-a. Nažalost, svi ti faktori, čini se, najgore pogađaju mlade Grke. Jer gotovo 65% njih 2014. nije imalo posao. Više od polovice mladih Grka koji su stari između 25 i 34 godine živi u domu u kojem su odrasli, a većina njih ima velikih problema s pronalaskom posla.

Bosna i Hercegovina nalazi se na drugom mjestu liste. 2014. godine 60% mladih Bošnjaka nije bilo zaposleno. Uz problem odljeva mozgova, Bosna se, kao i njoj susjedne zemlje, već mjesecima bori s priljevom izbjeglica. Vrlo niske plaće, loši radni uvjeti i stalna prijetnja mogućim otkazom glavni su problemi poslova u privatnom sektoru. A upravo bi, prema Business Insideru, dolazak izbjeglica mogao još i dodatno otežati situaciju. 

Na trećem mjestu liste je Španjolska. Osim vrlo visoke stope nezaposlenosti mladih, koja iznosi 58,2%, Španjolci imaju i najveću stopu napuštanja školovanja u Europi. Za vrijeme velike građevinske eksplozije u zemlji, velik broj mladih Španjolaca napustio je školovanje zbog dobro plaćenih, ali vremenski kratkih, poslova u građevini. Kad su radovi završeni, državi je ostao problem nezaposlenih dvadesetogodišnjaka bez pravog obrazovanja. Oni su sad prisiljeni okretati se poslovima kojima su se prije bavili imigranti, a obrazovani mladi Španjolci moraju prihvaćati poslove za koje su prekvalificirani.

Sigurno se pitate kako na listi stoji Hrvatska. Visoko smo, na devetom mjestu. Društvo nam na osmom mjestu pravi Južnoafrička Republika, a na desetom Srbija. 2014. godine gotovo polovica (49,5%) mladih Hrvata nije bilo zaposleno. Unatoč gospodarskom rastu koji smo imali prije financijske krize, danas se zemlja nalazi u teškoj gospodarskoj i ekonomskoj situaciji. Priljev izbjeglica, kao i u Bosni i Hercegovini, još će dodatno otežati položaj mladih Hrvata i njihovu mogućnost zaposlenja.

FOTO: WATCHDOGWIRE