LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke!“

Fotografijom zagrljaja podržite osobe s rijetkim bolestima

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se u cijelom svijetu obilježava 29. veljače. Cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se u cijelom svijetu obilježava 29. veljače. Cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Hrvatski savez za rijetke bolesti u nedjelju, 21. veljače, započinje međunarodnu inicijativu Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke, kojom će pokušati oboriti svjetski rekord u broju prikupljenih fotografija zagrljaja i tako kreirati najveći online album fotografija na svijetu.

Rušenje Guinnessova rekorda započet će već u noći sa subote na nedjelju, kada će u ponoć u zagrebačkom klubu Opera započeti fotografiranje zagrljaja. Podršku projektu, uz brojne javne osobe koje će prisustvovati događaju, dao je i klub Opera, koji je samo za ovu priliku omogućio ulaz u klub upravo zagrljajem koji će zabilježiti fotografi, umjesto uobičajenim plaćanjem ulaznice.

Cijela Hrvatska i još devet drugih zemalja priključit će se ovoj kampanji i u Tjednu zagrljaja (pd 21. do 27. veljače) pokušati prikupiti više od 108 121 fotografiju, koliko iznosi sadašnji svjetski rekord. Sve što je potrebno jest u spomenutom razdoblju snimiti fotografiju zagrljaja i učitati ju na online platformu. Zagrlite mamu, tatu, baku, djeda, prijatelja, partnericu ili partnera, ma zagrlite i slučajnog prolaznika i pošaljite fotografiju. Fotografirajte se koliko god puta želite, samo pazite da uvijek grlite nekog drugog.

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se u cijelom svijetu obilježava 29. veljače, a cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Fotografijom zagrljaja podržite osobe s rijetkim bolestima – Gabriel, FOTO: Luka Mjeda

Rijetke su bolesti one bolesti koje se javljaju kod manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika, u Europi od njih boluje 6-8% cjelokupne populacije, a samo u Hrvatskoj riječ je o brojci od 250 do 340 tisuća hrvatskih građana. U Hrvatskoj, prema procjenama, više od 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti – pokažimo im barem jednim zagrljajem da mislimo na njih.

Oboljeli od rijetkih bolesti osobito su izolirani i ranjivi te isključeni iz društva koje ih ne razumije i stigmatizira, povrh svih drugih tegoba s kojima se moraju nositi uslijed svoje bolesti. Cijela obitelj osobe koja je oboljela od rijetke bolesti pod utjecajem je bolesti voljene osobe i postaje marginalizirana te psihološki, socijalno, kulturalno i ekonomski ranjiva.

Nerazumijevanje, depresija, izolacija i anksioznost nezaobilazan su dio života osoba oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji. Svatko od nas može doprinijeti tome da se njihov glas čuje u cijelom svijetu te ostane zabilježen u povijesti. Iskazivanje osjećaja grljenjem može smanjiti rizik od bolesti srca, ublažiti stres, osloboditi umora, poboljšati imunitet i ublažiti simptome depresije. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno te koji snižava razine kortizola, čime se smanjuju stres, tjeskoba i usamljenost.

Pokažite svojim zagrljajima solidarnost, uslikajte ih i učitajte na mrežnoj stranici projekta u periodu od 21. do 27. veljače. Informacije o Savezu možete pronaći na službenoj mrežnoj ili Facebook stranici.

FOTO: LUKA MJEDA