LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PUKOTINE predstavljaju

FIXER – videi o mladima koji pokazuju svoju ranjivost, strastvenost, povrede i pukotine, ali i mogućnost ispunjenja istih

– U prvoj epizodi FIXERA pratimo Lovru, Tomu, Ernesta, Demira i Antu u njihovoj percepciji samih sebe. Prema njima, muškarac treba biti produktivan, raditi u smjeru zgrtanja materijalnog bogatstva; ekstrovertan, komunikativan, znati se lako zauzeti za sebe, mora biti visok barem 180… – pojašnjavaju predstavnici platforme.

– U prvoj epizodi FIXERA pratimo Lovru, Tomu, Ernesta, Demira i Antu u njihovoj percepciji samih sebe. Prema njima, muškarac treba biti produktivan, raditi u smjeru zgrtanja materijalnog bogatstva; ekstrovertan, komunikativan, znati se lako zauzeti za sebe, mora biti visok barem 180… – pojašnjavaju predstavnici platforme.

Digitalna platforma PUKOTINE/PKTN predstavlja FIXER, novi serijal kratkih dokumentaraca koji će redovito objavljivati, a koji, kako navode njezini predstavnici, prati različite skupine pojedinaca koji se međusobno ne poznaju i otvoreno progovaraju o svojim strahovima, strepnjama i problemima, o svemu onome što jesu, što bi htjeli biti kao i o onome kako ih društvo i okolina vidi. Autorica serijala je redateljica Judita Gamulin i produkcijska kuća Eclectica.

Prvi FIXER nosi naziv Kakvi dečki trebaju biti?

– U prvoj epizodi FIXERA pratimo Lovru, Tomu, Ernesta, Demira i Antu u njihovoj percepciji samih sebe. Prema njima, muškarac treba biti produktivan, raditi u smjeru zgrtanja materijalnog bogatstva; ekstrovertan, komunikativan, znati se lako zauzeti za sebe, mora biti visok barem 180… Visoka su to očekivanja za dečke u ranim dvadesetima, koji i sami zaključuju da se previše opterećuju sitnicama, da stalno misle da moraju uspjeti, da moraju napraviti nešto od sebe… – pojašnjavaju predstavnici platforme.

Pored ovog videoserijala PUKOTINE kontinuirano donose sadržaj iz perspektiva stručnjaka i mladih – okupljajući one koji kroz profesiju pokušavaju ponuditi rješenja i pružati podršku kao i one kojima je olakšanje puta kroz odrastanje i formativne godine, kao i podrška, svakako potrebno.

– Ova digitalna platforma kreirana je kao odgovor na kompleksne probleme i potrebe mladih te kao reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj. – ističu.


Vezano: Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet pokrenuo platformu koja prati odrastanje mladih


PUKOTINE/PKTN, podsjetimo, projekt je pokrenut u suradnji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PrevLaba), kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Cilj mu je otvaranje virtualnog prostora za mlade, ali i za starije generacije – prostor unutar kojega mogu detektirati i definirati vlastite probleme, identificirati se s drugima i njihovim poteškoćama te otvoriti mogućnost za rješenje i zacjeljenje.

– Prostor je to u kojem osjećaju da nisu jedini, sami i usamljeni, prostor u kojem se povezuju i tako lakše putuju kroz odrastanje. Tendencija je PUKOTINA da postanu mjesto koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u izazovnom okruženju, društvu i zajednici. – dodaju.

Platforma okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prate potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih.

– Platforma obrađuje teme koje opterećuju mlade, poput usamljenosti, prekida, anksioznosti, straha od neuspjeha, preopterećenosti, nesigurnosti. Kroz sadržaj njeguje se stav da mladi imaju snage i kompetencije biti odgovorni i kritični članovi društva, podržava se razvojna ranjivost njihovih godina i potencijal koji iz nje izranja. Dugoročno, okupljeni PKTN tim kreirani će sadržaj s mladima razvijati u znanstveno-utemeljene online programe koji su usmjereni na promociju pozitivnog razvoja mladih. – poručuju.

FOTO: PUKOTINE