LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razina obrazovanja nije garancija za dobro obavljanje posla

Fakultetska diploma – mjerilo znanja i vještina ili ipak ne?

EduCentar proveo je anketno istraživanje o tome koliko je važan stupanj obrazovanja za pronalazak posla. Anketi je pristupilo 1200 ispitanika.

EduCentar proveo je anketno istraživanje o tome koliko je važan stupanj obrazovanja za pronalazak posla. Anketi je pristupilo 1200 ispitanika.

Vrijeme je polaganja matura i upisa na fakultete. Često čujemo kako je potražnja za određenim zanimanjima velika; najčešće svi pričaju o programerima i nedostatku kvalificiranih ljudi iz tog kadra. Međutim, potražnja je velika i za radnicima u građevini, za kozmetičarkama, frizerkama, ali i konobarima.
 
Kako bi se doznalo što javnost misli, je li razina obrazovanja bitna za pronalazak posla na EduCentar portalu provedena je anketa koju je popunilo preko 1200 ispitanika.
 
Prema rezultatima ankete najviše ispitanika (46%) smatra da razina obrazovanja nije bitna ako si dobar u svom poslu, jer kako navode, posao ne odrađuju diplome, već ljudi. Uostalom, kako navode ispitanici, sve se može naučiti, ako si marljiv i vrijedan.

– Posvećenost poslu je mnogo bitnija od razine obrazovanja. Pet godina prakse je korisnije od pet godina studija. Snalažljiv, vješt i neakademski obrazovan čovjek mnogo bolje prolazi u životu od nesnalažljivog akademski obrazovanog čovjeka. – ističe jedan od ispitanika.

Velik broj ispitanika (40%) smatra kako je s nekim razinama obrazovanja ipak lakše dobiti posao i tu se prvenstveno oslanjaju na visoko obrazovanje. Ispitanici ističu kako je važan i smjer obrazovanja jer se elokvencija, pristup poslu i radna odgovornost stječu na fakultetu, a grade i karakter koji se osjeća u nastupu i pristupu samom poslu.

– U današnje vrijeme fakultetsko obrazovanje ulaznica je u poslovni svijet, smatra se potrebom, a ne prednosti do te mjere da sve više gubi na značaju. Nekad nisu svi imali fakultet pa je velika prednost bila dana onima koji ga imaju. Danas se pretpostavlja da svatko ima barem neku razinu obrazovanja pa oni koji je nemaju često budu izostavljeni, ne uzimaju se u obzir. Naravno da je za neke poslove obrazovanje ključno, to je jednostavno vrijeme u kojem živimo. Međutim smatram da se svakoj osobi treba dati prilika da se pokaže, educira i napreduje unutar organizacije. Tako je to nekad i bilo. – kaže jedan od sudionika istraživanja.

Manji dio ispitanika (14%) ističe kako je ipak važniji smjer za koji se školujemo od dosegnutog stupnja obrazovanja jer je trenutno takva situacija na tržištu rada da se traže zanimanja za koje nije potrebno visoko obrazovanje. Dok se s druge strane osoba visokog obrazovanja na te poslove ne može prijaviti, odnosno poslodavci je ne uzimaju u obzir jer je prekvalificirana, poručuju.
FOTO: PIXABAY.COM