LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

52% ispitanika odabralo bi zanimanje ne uzimajući u obzir potrebe tržišta

Najviše ispitanika izjasnilo se da bi biralo prema onome što vole i žele raditi. Ističu kako je osoba koja je sretna u poslu ostvarila 50% životnih ciljeva.

Najviše ispitanika izjasnilo se da bi biralo prema onome što vole i žele raditi. Ističu kako je osoba koja je sretna u poslu ostvarila 50% životnih ciljeva.

U anketi provedenoj na gotovo 750 ispitanika portal EduCentar istražio je mišljenje javnosti o odabiru zanimanja. Pitanje je glasilo: Da sada birate zanimanje, biste li se vodili potrebama tržišta rada ili biste birali po svojoj želji?

Najviše ispitanika, njih 52%, izjasnilo se da bi biralo prema onome što vole i žele raditi. Ističu kako je osoba koja je sretna u poslu ostvarila 50% životnih ciljeva te da se zadovoljstvo ničim ne može kupiti.

– Treba uvijek slijediti svoje snove. Ne odustati od njih. Ako treba, idite do zvijezda. Snovi nemaju granica. Jedina granica je to koliko mašte imate. Zapamtite: Jednom se živi! Živite za svaki trenutak. To je život. Kad vam ponestane snova, opet sanjajte nove. I tako iz dana u dan. Radi ono što voliš i ne brini, uvijek će ti netko pomoći. – ističe ispitanica, dok drugi zaključuju da kada radiš ono što voliš, ne radiš nijedan dan u životu!

Dio ispitanika (24%) smatra da treba odabrati zanimanje usklađeno s potrebama tržišta rada. Navode da je bolje odlučiti se na drugo zanimanje nego obilaziti burzu i truditi se biti optimističan.

– U svakom poslu možeš naći nešto lijepo i zavoljeti ga ukoliko je smislen i društveno koristan. – pozitivni su ispitanici.

Jednak udio ispitanika, 24%, odabrao bi zanimanje koje voli i želi raditi, ali bi se prekvalificirao ako to bude nužno.

– Školovanje prema vlastitim afinitetima je ulaganje u ispunjenje želja i snova što je idealna kombinacija ako uspije. Ali često se zavoli i posao koji nam pruža egzistenciju iako na prvu možda ne bismo odabrali to zanimanje, pa i prekvalifikacije mogu biti pun pogodak. Osim toga školski sustav nam je toliko loš, da ne daje možda niti 20% konkurentnih i naplativih znanja pa smo ionako svi osuđeni na cjeloživotno učenje. – primjećuje jedna ispitanica.

FOTO: PIXABAY