LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje EduCentra

Više od pola studenata odgađa diplomiranje radi studentskog posla

Tek je trećina ispitanika diplomirala na vrijeme, malen broj studenata produljuje studiranje radi prava kao što su prehrana i studentski dom, a čak 51% ispitanih studenata ne želi izgubiti pravo na rad preko studentskih ugovora.

Tek je trećina ispitanika diplomirala na vrijeme, malen broj studenata produljuje studiranje radi prava kao što su prehrana i studentski dom, a čak 51% ispitanih studenata ne želi izgubiti pravo na rad preko studentskih ugovora.

U anketi provedenoj na gotovo 550 ispitanika portal EduCentar istražio je odgađaju li studenti diplomiranje kako bi duže zadržali studentska prava. Više od polovine ispitanika, njih 51%, učinilo je upravo to, i to zato što su pronašli posao preko Student servisa.

– U to je vrijeme iznos nadoknade za SOR bio tek 1600 kn u odnosu na studentsku plaću od preko 4000 kn, a i strah da neće biti prilike za posao odmah nakon diplome pridonio je odluci. – objasnila je jedna ispitanica svoju odluku.

Druga je ispitanica istaknula:

– Prvo sam tražila posao dulji period, pa sam ga u konačnici i našla. Sve to u nadi da ću zadržati posao i nakon isteka studentskih prava, što i jesam, samo što to nije bio posao u struci.

Trećina ispitanika (30%) izjavila je kako je diplomirala na vrijeme ili to ima u planu jer smatra kako bi to trebalo biti normalno, nema potrebe za odgađanjem diplome, posla ima za one koji žele raditi.

– Studenti nemaju nikakva posebna prava. Odgoda nije odgoda, već lijenost. – navode ispitanici.

Čak 13% ispitanika odgodilo je obranu diplomskog rada zbog straha da neće pronaći posao u struci. Dok jedni tvrde da posla ima, ovi ispitanici smatraju da neće tako lako pronaći zaposlenje nakon diplome.

– Planiram upisati apsolventsku godinu, pronaći studentski posao koliko-toliko povezan s fakultetom i nakon toga ću spremnija izaći na tržište rada. Smatram da je, osim diplome, bitno i iskustvo. – jedan je od komentara.

Malen dio ispitanika, njih 6%, odgodio je diplomu radi studentskih prava kao što su prehrana i studentski dom. Ističu kako su im troškovi života u studentskom domu iznimno niski, a status apsolventa ima puno pogodnosti, poput mogućnosti rada na puno radno vrijeme. Ovi ispitanici navode i mogućnost odrađivanja stručne prakse u Hrvatskoj ili inozemstvu.

FOTO: FACEBOOK