LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Evo kakve navike ispijanja vode imaju hrvatski građani

Na pitanje piju li češće vodu iz slavine ili flaširanu vodu, ukupno je 86 % ispitanika odgovorilo da češće piju vodu iz slavine. Kupovnu flaširanu vodu kupuje 14 % građana te je njihov udio u malom porastu od 2 % u odnosu na lani.

Voda je neophodan sastojak života, a dovoljan unos tekućine ključan je za zdravi život. Zbog toga, i ove godine proveli smo istraživanje o konzumaciji vode te ispitanicima ponovili pet glavnih pitanja i usporedili dobivene odgovore s prošlogodišnjima kako bismo uvidjeli ima li kakvih promjena u ponašanju domaćih potrošača.

 

Kada je riječ o tome koliko čaša vode dnevno popiju nekih drastičnih odstupanja između dvije referentne godine nema. Da popiju više od pet čaša vode dnevno tako je navelo 43 % hrvatskih građana, što je za 5 % manje nego lani. Tri do četiri čaše vode dnevno pije 34 % građana (lani 33 %), dvije do tri čaše njih 15 % (lani 12 %), a barem jednu čašu popije 8 % građana (lani 7 %).

 

Na pitanje piju li češće vodu iz slavine ili flaširanu vodu, ukupno je 86 % ispitanika odgovorilo da češće piju vodu iz slavine (lani ih je bilo 88 %). Kupovnu flaširanu vodu prema tome kupuje 14 % građana te je njihov udio u malom porastu od 2 % u odnosu na lani.

 

Zanimljivo je bilo vidjeti i koliko često građani piju flaširanu vodu pa je tako njih 13 % izjavilo da je piju svakodnevno, dok je nekoliko puta tjedno konzumira dodatnih 15 % građana. Daljnjih 13 % vodu iz boce pije jednom tjedno, a slijede odgovori nekoliko puta mjesečno s 22 % i nekoliko puta godišnje s 21 % udjela. Da ne kupuju niti konzumiraju flaširanu vodu navodi 16 % ispitanih građana. Rezultati su pritom vrlo slični dobivenima u prošlogodišnjem istraživanju.

 

Negazirana je voda pritom s 51 % građanom koji je kupuju, odnosno konzumiraju, popularnija od gazirane flaširane vode koja je izbor za 34 % građanima u 2023. godini. Aromatiziranu vodu pak preferira 15 % hrvatskih građana.

 

Nije bilo nekih značajnih razlika u odgovorima niti na posljednje pitanje iz naše ankete pa je tako ukupno 73 % građana izjavilo da smatraju kako kupovna voda nije zdravija, odnosno kvalitetnija, od vode iz slavine (lani ih je bilo 74 %), dok je preostala četvrtina odnosno njih 27 % mišljenja da je flaširana voda bolja od one iz pipe.

 

Istraživanje su tijekom travnja 2023. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četirima veličinama naseljima uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.