LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dehidracija

Bezvoljnost, glavobolja, suha usta: pijete li dovoljno vode?

Nadamo se da ćete bar od ove slike postati žedni i popiti čašu vode.

Nadamo se da ćete bar od ove slike postati žedni i popiti čašu vode.

U svoj strci i zbrci samog postojanja, ponekad zaboravimo na najjednostavnije stvari, koje su ujedno i najbitnije, kao što je: piti dovoljno tekućine.

Jedan od načina na koji možete provjeriti jeste li dehidrirani je da uštipnete kožu na ruci. Hidratizirana koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajen položaj, dok će dehidriranoj koži trebati duže vremena da se vrati u normalan položaj, piše Zadovoljna.hr.

Dehidracija ima i mnogo štetnije posljedice od suhe kože, koje dugoročno mogu utjecati na naše zdravlje i kvalitetu života.
 

Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta. Razlog je taj što koža ne reagira odmah na nedostatak tekućine, rekao je njemački dermatolog dr. Christoph Liebich.


Koliko vode trebam popiti u danu?

 

Većina ljudi treba oko četiri do šest čaša obične vode svaki dan. No, unos tekućine individualiziran je broj.

Dok je pravilo od četiri do šest šalica dnevno za općenito zdrave ljude, ta se količina razlikuje ovisno o tome koliko vode se unese iz drugih izvora pića i hrane. Također, određena zdravstvena stanja, lijekovi, razina aktivnosti i temperatura okoline utječu na ukupan dnevni unos vode. Hrana kao što je voće i salata sadrži mnogo tekućine, pa je i to jedan od načina da unesemo više tekućine potrebne organizmu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA