LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otrovne kemikalije

Nemojte koristiti plastične boce u ovoj situaciji!

Jednokratna plastika u doticaju s toplinom ispušta kemikalije zbog koje voda više nije sigurna za piće.

Jednokratna plastika u doticaju s toplinom ispušta kemikalije zbog koje voda više nije sigurna za piće.

Hidratacija je jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju tijekom vrućih ljetnih dana. Međutim, obratite pozornost na boce iz kojih konzumirate vodu. Vjerojatno ste se našli u situaciji da ste prilikom odlaska na plažu natočili vodu u prvu bocu koja vam je pala pod ruku premda ona bila od PET plastike. Marina Matijević, poznata po profilu Ja bolji građanin, na Instagramu je upozorila na štetnost plastičnih PET boca koje mnogi svakodnevno koriste.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ja Bolji Građanin (@jaboljigradjanin)

 

,,Studije su pokazale da plastične PET boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A, koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa." - upozorila je Marina.


Osim bisfenola A, prema Marini plastična ambalaža pri visokim temperaturama ispušta i antimon - metal koji se povezuje s bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, prema studiji provedenoj 2009. godine te se navodi kao “mogući kancerogen”.

Jednokratne plastične boce nisu namijenjene za korištenje na visokim temperaturama, niti će vaše piće držati hladnim. Stoga je najbolje investirati u termo bocu koja će vaše piće ljeti održavati hladnim, a zimi toplim. Najbolje od svega je što ćete ju, ako se dobro brinete o njoj, moći koristiti još niz godina. Druga alternativa mogu biti staklene boce koje su znatno bolje za okoliš od plastičnih, ali one neće držati vaše piće hladnim ni približno dugo kao termo boca.
FOTO: PIXABAY VIA CANVA