LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Amsterdam

Sprječavanje ulaska plastike u ocean pomoću tzv. balončića

Inovativan pokušaj zaustavljanja ulaska plastike u ocean, ali i ukazivanje na izuzetnu količinu plastičnog otpada koji završi u vodi.

Inovativan pokušaj zaustavljanja ulaska plastike u ocean, ali i ukazivanje na izuzetnu količinu plastičnog otpada koji završi u vodi.

Amsterdam je grad s više od 150 kanala, koji su nažalost ispunjeni plastikom. No, nekoliko izumitelja sjetilo se ideje kako zaustaviti daljnje širenje plastičnog otpada u rijeke, a zatim u ocean. Postavili su takozvanu barijeru balončića, čije postavljanje zvuči poprilično jednostavno, a njena je učinkovitost prema procjeni izumitelja čak 86 posto, prenosi BBC.
 

 

Mislim da je ovo posljednji način za zaustavljanje plastike prije no što otpluta u ocean gdje će se raspršiti, odnosno dio će se plastike vratiti na naše plaže, dio će potonuti na dno gdje će se početi raspadati na manje komadiće, objasnio je Philip Ehrhorn za BBC.

Barijera je napravljena od perforirane gumene cijevi postavljene ispod površine vode koja je pod pritiskom, što uzrokuje nastanak zračnih mjehurića. Ti mjehurići stvaraju struju koja podiže plastiku na površinu vode i od tamo je usmjerava prema sustavu sakupljanja plastike.

Pumpa održava barijeru u funkciji 24 sata dnevno, a gradska čistoća prikuplja sve što se nađe na barijeri. Osim barijere postoje i tri broda koja sakupljaju plastiku i godišnje prikupe oko 42 tone plastičnog otpada. U planu je izgradnja još jedne takve barijere u Portugalu krajem ove godine. 
FOTO: SCREENSHOT VIA CANVA