LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Teom Glumac i Rimom Joujou

Doznajemo zašto je mladima značajan Europski plan oporavka koji je jedna od tema LEAP Summita

Uoči početka LEAP Summita 2020. donosimo vam zanimljive informacije o samom događaju, njegovoj provedbi unatoč epidemiološkim mjerama, ali i o Europskom planu oporavka kojem će uvelike biti posvećen.

Uoči početka LEAP Summita 2020. donosimo vam zanimljive informacije o samom događaju, njegovoj provedbi unatoč epidemiološkim mjerama, ali i o Europskom planu oporavka kojem će uvelike biti posvećen.

Početkom listopada počinje LEAP Summit, jedna od najvećih međunarodnih multidisciplinarnih konferencija za mlade u Europi. Tim povodom razgovarali smo s Teom Glumac, jednom od organizatorica koja nam je iznijela najvažnije informacije vezane za događaj, te s Rimom Joujou, voditeljicom za medije i novinstvo predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, koja nam je pobliže objasnila što je Europski plan za oporavak te zašto je toliko važan za mlade.

Za početak su nam ukratko opisale što je zapravo LEAP Summit:

LEAP Summit jedna je od najvećih međunarodnih multidisciplinarnih konferencija za mlade u Europi, a bavi se temama poduzetništva i inovacija, modernim trendovima te inspirativnim pričama poduzetnika i profesionalaca. Ovo je peta godina LEAP Summita i unatoč odgodi proljetnog termina, pripremili smo niz zanimljivih predavanja i panel-rasprava. Ono što godinama privlači velik broj domaćih i stranih sudionika jest networking. Tako smo prošle godine ostvarili 4000 sudionika i 80 predavača iz cijelog svijeta.

Na LEAP Summitu govorit će se, dakle, o poduzetništvu i inovacijama, ali i o novoj temi Europskog zelenog plana, digitalizacije i stanju u Uniji. Evo kako to da su organizatori odlučili uključiti upravo navedenu temu:

– Ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju dio je plana Europske Unije za oporavak. Europa planira postati svjetski lider u digitalnom svijetu i osigurati tehnološki suverenitet kako bi zaštitila prava svojih građana. Sve teme o kojima će izlagači LEAP Summita govoriti na neki su način vezane za zelenu i digitalnu tranziciju. Naši predavači već žive poruke Europske unije i vjerujemo da slijedeći njihov primjer mali i srednji poduzetnici mogu provesti reformu gospodarstava i preoblikovati naše društvo.

Zanimalo nas je što mladi, odnosno posjetitelji konferencije mogu očekivati od nje.

– Ove godine na LEAP Summitu govorit će preko 40 domaćih i stranih predavača iz različitih industrija koji će podijeliti svoje zanimljive životne i poslovne priče. Osim toga, LEAP Summit osigurava i zanimljive specijalizirane radionice te posjetiteljima nudi prilike za networking i upoznavanje ljudi koji slično razmišljaju. Mogu izdvojiti neke od predavača i tema; primjerice Filip Ljubić iz IT agencije Q govorit će zašto poslovati u IT industriji u Hrvatskoj, Jan de Jong predstavit će svoj hrvatski san, ali i dotaknuti se teme digitalnih nomada o kojoj je nedavno razgovarao s premijerom Plenkovićem, a tu je i digitalni nomad Tomislav Pancirov. Futuristica Anne Skare Nielsen pozabavit će se temom poslovanja u budućnosti, a globalni direktor analitike i istraživanja Formule 1 Matt Roberts predstavit će uspješnost tvrtke na temelju analize podataka.

Prijašnjih godina ovaj je Summit posjećivao velik broj ljudi. Doznajemo kako će on ove godine biti organiziran s obzirom na epidemiološke mjere:
– Zbog pandemije koronavirusa LEAP Summit je s proljeća morao biti odgođen za jesen, odnosno 1. i 2. listopada, smanjen je broj predavača, a nažalost i posjetitelja. Dok smo prijašnjih godina ostvarivali do nekoliko tisuća posjetitelja, ove godine LEAP će moći primiti 300-tinjak posjetitelja kako bi se zadovoljile propisane epidemiološke mjere, no za sve one koji nam se neće moći priključiti u CineStaru  u Branimir Centru osiguran je prijenos predavanja i panel-rasprava uživo na Facebook stranici LEAP Summita.
U sljedećim redcima pročitajte što gospođa Joujou govori o Europskom planu oporavka, novoj temi kojoj će uvelike biti posvećen sam događaj, kao i što on točno znači za mlade ljude. Hrvatskoj će, naime, biti na raspolaganju 22 milijarde eura iz instrumenta EU Sljedeće generacije i iz redovnog Europskog proračuna za sljedeće sedmogodišnje razdoblje. 
– To znači brz oporavak od trenutne krize i zaokret prema zelenom i digitalnom društvu, što će mladima otvoriti niz prilika na poslovnom i privatnom planu! Europa ne odustaje od svojih ciljeva, a to su Zeleni plan i digitalizacija. Mladi su ti koji su tražili, i u tome su bili vrlo glasni i aktivni, da prelazak na zeleno gospodarstvo i društvo općenito bude brži i efikasniji i ovo je odgovor na njihove zahtjeve. Slično je i za digitalizaciju. Među ostalim, Europska komisija pokreće program potpore za zapošljavanje mladih, a tom mjerom nastoji osigurati što bolje mogućnosti za razvoj osobnog potencijala i tako omogućiti mladima da sudjeluju u oblikovanju budućnosti EU-a i napreduju u zelenoj i digitalnoj tranziciji.
Pojasnila je i kada će novac biti na raspolaganju:
– Hrvatskoj je na raspolaganju dvostruko više sredstava nego što je bilo osigurano u prošlom proračunskom razdoblju. 12 milijardi od ukupno 22 milijarde eura će moći povlačiti kroz redovne fondove EU-a, a 9,4 milijardi eura iz novog instrumenta. Sredinom listopada Hrvatska i ostale članice moraju pripremiti nacionalne planove za oporavak na temelju kojih će se sredstva moći povlačiti. 
U konačnici je poslala važnu poruku mladima koji bi trebali biti više informirani o radu vlasti, Europske unije pa tako i ovom novom planu:
– Europska unija mladima nastoji pružiti što bolje perspektive i mogućnosti, kako u obrazovanju tako i na tržištu rada. Europska komisija promiče poduzetništvo, podupire kvalitetna pripravništva i naukovanja te pomaže mladima u radu i osposobljavanju u inozemstvu. Također, podupire uključivanje mladih u demokraciju i društvo razvijanjem dijaloga s njima, ali i potiče mlade da aktivno prate događanja u svijetu te financira mogućnosti za rad, volontiranje i studij izvan EU-a. Budući da Europa počinje s oporavkom i kreće na put prema zelenijem i digitalnom gospodarstvu, važno je poboljšati i prilagoditi vještine, znanje i kompetencije njenih građana, a vjerujem da će, imajući tu viziju budućnosti Europe na umu, i mladi lakše odlučivati o svom obrazovanju koje će ih pripremati za tržište rada u budućnosti.
FOTO: LEAP SUMMIT / PR FOTO