LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Donosimo koliko se učenika upisuje u prve razrede srednjih škola za školsku godinu 2024./2025.

Navodi se da će natječaj za upis učenika biti objavljen najkasnije do 20. lipnja 2024. godine.

Navodi se da će natječaj za upis učenika biti objavljen najkasnije do 20. lipnja 2024. godine.

U skladu s najnovijom Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole za školsku godinu 2024./2025., donosimo vam sažetak planiranih brojeva upisnih mjesta, raspodjele učenika po programima obrazovanja i ostalih ključnih smjernica za upis učenika u srednje škole diljem Hrvatske.

Učenici se prijavljuju i upisuju elektronički, preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole. Planira se broj upisnih mjesta za ukupno 48 135 učenika u 2180 razrednih odjela u programima redovitog obrazovanja.

Traju upisi u srednje škole. Provjerite što se najviše upisivalo prošle godineUčenici će se upisivati prema vrstama programa obrazovanja, školama i odobrenim mjestima za upis. Prema planu, u gimnazijske programe će biti upisano 11 288 učenika raspoređenih u 455 razrednih odjela, što čini 24,78% ukupnog broja upisanih učenika. Za programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine predviđeno je upisati 18 865 učenika u 830 razrednih odjela, što čini 41,42% ukupnog broja upisanih učenika. Također, programi obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine imaju planiranih 6779 učenika u 300 razrednih odjela, dok će se 5001 učenik upisati u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine, raspoređenih u 215 razrednih odjela. Programi obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina planiraju primiti 1261 učenika u 52 razredna odjela.

Upisuješ srednju školu ili fakultet, a ne znaš što? Otkrij buduće zanimanje ovim upitnikom


Osim navedenih programa, planom su obuhvaćeni i programi obrazovanja za niže stručne spreme s 109 učenika u 9 razrednih odjela, prilagođeni i posebni programi za učenike s teškoćama u razvoju s 890 učenika u 106 razrednih odjela te programi obrazovanja glazbenih i plesnih škola s 1358 učenika raspoređenih u 89 razrednih odjela. Sve ove brojke zajedno čine ukupan planirani broj upisnih mjesta za školsku godinu 2024./2025.

Navodi se da će natječaj za upis učenika bit će objavljen najkasnije do 20. lipnja 2024. godine na mrežnim stranicama srednjih škola i osnivača te će sadržavati sve uvjete i rokove važne za upis učenika u I. razred srednje škole. Uz popis programa obrazovanja i broj upisnih mjesta, natječaj će također obuhvatiti i informacije o predmetima posebno važnim za upis, natjecanjima iz znanja, zdravstvenim zahtjevima te popisom potrebnih dokumenata za upis.

FOTO: UNSPLASH