LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neusklađenost tržišta rada i obrazovnog sustava

Dok mladi fizioterapeuti godinama čekaju pripravništvo, u 10 najpoželjnijih čak 2 studija fizioterapije

Dok s jedne strane velika navala na studije fizioterapije znači da će ih uspjeti upisati samo oni najbolji, s druge strane ti najbolji fizioterapeuti za tri godine neće moći raditi u struci jer im država ne može omogućiti pripravništvo.

Dok s jedne strane velika navala na studije fizioterapije znači da će ih uspjeti upisati samo oni najbolji, s druge strane ti najbolji fizioterapeuti za tri godine neće moći raditi u struci jer im država ne može omogućiti pripravništvo.

Da u Hrvatskoj obrazovni sustav nije baš usklađen s obrazovnim sustavom zna preko 23 000 registriranih mladih do 29 godina koji se nakon izlaska iz obrazovnog sustava mjesecima, pa i godinama, nalaze u statistici nezaposlenih osoba. 
 
VEZANO: Koja su suficitarna, a koja deficitarna zanimanja? HZZ je objavio popis po županijama

Među njima značajan udio čine prvostupnici fizioterapije, mladi zdravstveni djelatnici koje od prava na rad u zdravstvu dijeli samo obavljanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita. No, za prijavu na natječaj za pripravnički staž neki čekaju mjesecima, pa čak i godinama. 

Početkom godine razgovarali smo s nekoliko mladih fizioterapeuta koji čekaju natječaje za pripravništvo te su nam svi opisali isti problem: natječaja nema, raspisuju se rijetko, a konkurencija je jednostavno prevelika. Kada se natječaj i raspiše, otkrio nam je jedan sugovornik, u jednoj se bolnici prima tek nekolicina fizioterapeuta, dok ih u generaciji bude i nekoliko desetaka puta više. 

– Da moram izdvojiti jedan glavni problem onda bi to bio veliki broj fizioterapeuta koji se primaju po godini, a dok se s druge strane malo njih prima na staž jer bolnice nemaju takve kapacitete. Zabrinjavajuće je kada na jednu bolnicu idu maksimalno 3 fizioterapeuta. Ipak, nadam se bilo kakvom pripravništvu i bilo kakvom poslu za početak jer želim početi raditi što ranije, a zbog korone je potražnja za bilo kakvim medicinskim osobljem ipak porasla. – rekao nam je mladi fizioterapeut iz Dubrovnika.

U Hrvatskoj se studij fizioterapije izvodi u osam gradova, a na svim stručnim studijima fizioterapije, što izvanrednim što redovnim, godišnje ima mjesta za čak 494 brucoša. Konkretno, na Zdravstveno veleučilište u Zagrebu može se upisati 95 redovnih i 10 izvanrednih studenata, u Pakracu ih se prima 50, na Libertasu 35, u Rijeci 35, u Splitu 14, u Varaždinu 95, u Vukovaru 80, u Orahovici 30, u Ivanić Gradu 50. 

Pripravnički staž, primjerice, u Varaždinu mladi fizioterapeuti mogu odraditi u Varaždinskim toplicama. Godišnje ih studij u Varaždinu završi 95, dok je u bolnici ove godine bilo mjesta za samo 5 pripravnika. Slična je situacija i u ostalim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. 

No, osim što u hrvatskim zdravstvenim ustanovama nema mjesta za toliko fizioterapeuta, za njih nema mjesta ni na tržištu rada. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i njihovim preporukama za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja iz 2021. godine, u čak 15 županija zanimanje fizioterapeuta bilo je suficitarno te se preporučuje smanjiti kvote za te smjerove, što u srednjim školama što na visokim učilištima. 

Pomalo je zabrinjavajuće, stoga, što su u deset najpoželjnijih studijskih smjerova ovogodišnjih maturanata prema današnjim informacijama čak dva smjera fizioterapije. Konkretno, na studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu želi se upisati 361 maturant kojem je to prvi izbor, dok je kvota spomenutih 95. Poželjna je i fizioterapija na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Na kvotu od 35 maturanata, njih 122 stavilo je upravo taj smjer kao prvi izbor. 

Dok s jedne strane velika navala na studije fizioterapije znači da će ih uspjeti upisati samo oni najbolji, s druge strane ti najbolji fizioterapeuti za tri godine neće moći raditi u struci jer im država ne može omogućiti pripravništvo. I dok u Facebook grupama za traženje pripravništva i posla u fizioterapeutskoj struci, koje broje preko 4000 članova, svako malo osvane oglas mladog fizioterapeuta koji se pita kada će biti objavljeni natječaji za pripravništvo, svako malo osvane i oglas za rad u Austriji za 3000 eura. 
FOTO: PEXELS