LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FOKUS NA MLADIMA I ŽENAMA

Dan Europe ove godine u znaku važnosti stjecanja vještina

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj ovogodišnju proslavu Dana Europe slavi upravo organizirajući događanje koje promovira važnost stjecanja vještina i poziva sve zainteresirane na Festival vještina koji će se održati na Europskom trgu u Zagrebu, u utorak, 9. svibnja 2023., u trajanju od 11 do 14 sati.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj ovogodišnju proslavu Dana Europe slavi upravo organizirajući događanje koje promovira važnost stjecanja vještina i poziva sve zainteresirane na Festival vještina koji će se održati na Europskom trgu u Zagrebu, u utorak, 9. svibnja 2023., u trajanju od 11 do 14 sati.

Svako doba nosi specifične izazove, koji iz generacije u generaciju mijenjaju životne navike, poslovne modele i preferirane vještine. Aktualno digitalno doba je, uslijed razvoja novih aplikacija, softvera i inih revolucionarnih tehnoloških inovacija, dovelo do novih vrijednosti i konkurentskih prednosti u sferi obrazovanja, poslovanja i kulture općenito. Razvoj digitalnih tehnologija bilježi konstantan rast, a na svim akterima tržišta rada je da se prilagode situaciji na tržištu rada, s posebnim naglaskom na nezaposlene mlade i žene.

Zato je Europska Unija ove godine odlučila staviti poseban naglasak na važnost stjecanja vještina, proglasivši 2023. Europskom godinom vještina. Tim povodom Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj ovogodišnju proslavu Dana Europe slavi upravo organizirajući događanje koje promovira važnost stjecanja vještina i poziva sve zainteresirane na Festival vještina koji će se održati na Europskom trgu u Zagrebu, u utorak, 9. svibnja 2023., u trajanju od 11 do 14 sati. Posjetitelji će moći iz prve ruke saznati više o mogućnostima stručnog i akademskog obrazovanja u inozemstvu, kao i o specifičnim industrijama i obrtima prezentiranima na štandovima država članica. Ujedno će i hrvatski obrtnici predstaviti svoje zanate, dok će predstavnici strukovnih škola prezentirati svoje stručne programe, stečeno znanje i vještine te time pobuditi interes kod budućih naraštaja. Paralelno će se u Kući Europe na Europskom trgu održavati radionice za stjecanje digitalnih, komunikacijskih i kognitivnih vještina.

U okviru Europske godine vještina – a u suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, socijalnim partnerima, javnim i privatnim službama za zapošljavanje, gospodarskim i industrijskim komorama, pružateljima usluga obrazovanja i osposobljavanja te radnicima i tvrtkama – Europska komisija želi skrenuti pažnju na važnost cjeloživotnog obrazovanja s ciljem jačanja konkurentnosti radne snage i stvaranja kvalitetnijih prilika na tržištu rada. Organizaciju Festivala podržavaju brojni partneri Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, kao što su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu, Hrvatska obrtnička komora i Udruženje obrtnika grada Zagreba i 4 obrtničke škole, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, nacionalna kontaktna točka za Europsku godinu vještina, Agencija za mobilnost i programe EU i Institut za inovacije.

 

FOTO: LBS, PRESS