LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

U znaku mira i jedinstva: danas se obilježava Dan Europe!

Dan Europe slavi se 9. svibnja, a taj datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. 

Dan Europe slavi se 9. svibnja, a taj datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. 

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom europski je spomendan, koji se obilježava u svim članicama Europske unije. Njime se, kako stoji na službenim stranicama Europske unije, slavi mir i jedinstvo u Europskoj uniji. 

Slavi se 9. svibnja, a taj datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. 

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opremeSchumanovu deklaraciju predstavio je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. Tom deklaracijom predlaže se stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika. Ta se zajednica smatra pretečom Europske unije, a Schumanov prijedlog o zajednici naroda i o novom obliku političke suradnje u Europi, prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv, smatra se začetkom Europske unije. 

Sve glasnije pitanje: Treba li i Hrvatska smanjiti dobnu granicu za glasanje?Povodom Dana Europe europske su institucije otvorene za građane, a u državama članicama održava se prigodan program. Više o proslavi ovogodišnjeg Dana Europe možete pročitati na poveznici.
FOTO: HTTPS://UNSPLASH.COM/PHOTOS/CB55WRGMDP8