LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
YUFE alijansa

YUFE Akademija: bogat program za zajednicu povodom Dana Europe

YUFE Akademija donosi niz događaja otvorenih za sve – predavanja, panele, izložbu, kviz, rasprave i radionice uživo, online ili hibridno u deset zemalja YUFE sveučilišta na lokalnim jezicima ili na engleskom jeziku.

YUFE Akademija donosi niz događaja otvorenih za sve – predavanja, panele, izložbu, kviz, rasprave i radionice uživo, online ili hibridno u deset zemalja YUFE sveučilišta na lokalnim jezicima ili na engleskom jeziku.

Povodom obilježavanja Dana Europe, od 7. do 27. svibnja 2024. godine, YUFE alijansa (Young Universities for the Future of Europe), čiji je dio i Sveučilište u Rijeci, donosi YUFE Akademiju s nizom događaja otvorenih za sve – predavanja, panele, izložbu, kviz, rasprave i radionice uživo, online ili hibridno u deset zemalja YUFE sveučilišta na lokalnim jezicima ili na engleskom jeziku. Cilj je uključivanje zajednice i promicanje vrijednosti alijanse, a građanska participacija, energetsko siromaštvo, cirkularna ekonomija, umjetna inteligencija i interkulturalna komunikacija samo su neke od tema u fokusu. Sudjelovanje je besplatno, a cijeli program dostupan je na sljedećoj poveznici.

U Rijeci YUFE Akademija donosi niz lokalnih događaja povodom obilježavanja Dana Europe. U srijedu, 8. svibnja, u 18 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka (Benčić) lokalni program obilježavanja Dana Europe u Rijeci otvara se predavanjem i panel raspravom Čuje li se naš glas u EU?, koje će voditi Srđan Kerčević, član tima Europe Direct Hrvatska. Otvorenju će prisustvovati i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Predavanje će se fokusirati na mogućnosti sudjelovanja u građanskom i političkom životu Europske unije i na koje se načine građani i građanke mogu uključiti, dok će panelistkinje Tina Đaković, ambasadorica Europske građanske inicijative u Hrvatskoj, Antonija Katić, Nacionalni Eurochild Forum Hrvatske, Sara Sušanj iz Udruge Delta i Nina Vukelić, polaznica programa DiscoverEU, podijeliti svoja iskustva koliko se glas građana i građanki čuje u Europskoj uniji i odgovara li EU na adekvatan način njihovim potrebama.

U petak, 10. svibnja, u 13 sati na istom mjestu Sveučilište u Rijeci će predstaviti svoj rad u području inovacija događajem More inspiracija: Sveučilište u Rijeci kao središte regionalnih inovacijskih ekosustava koji uključuje panel raspravu, uz predstavljanje RIMAP digitalne platforme za umrežavanje. Panelisti i panelistkinje prof. dr. sc. Senka Maćešić, mr. sc. Hrvoje Marušić, mr. sc. Damir Medved i Nataša Jakominić Marot, MBA osvrnut će na najvažnije sveučilišne inovacijske inicijative i čvorišta uz moderaturu prof. dr. sc. Saše Zelenike.

U ponedjeljak, 13. svibnja, u 18 sati program se nastavlja u Gradskoj knjižnici predavanjem Rizici umjetne inteligencije i kako nas štiti pravo EU prof. dr. sc. Ivane Kunda, koje će ponuditi uvid u najneposrednije rizike umjetne inteligencije koji su i način na koji ih Akt o umjetnoj inteligenciji smanjuje. Neki od njih uključuju pristranost i diskriminaciju, netransparentnost, društvenu manipulaciju, društveni nadzor i ekonomsku nejednakost. Među prvima u svijetu, Europska unija pokušala je kontrolirati te rizike donošenjem Akta o umjetnoj inteligenciji.

Svi ljubitelji pub-kvizova imat će priliku u utorak, 14. svibnja, u 19 sati u Klubu mladih Rijeka (Erazma Barčića 9A) okupiti svoju grupu, iskušati svoje znanje o zanimljivim činjenicama o Europi i životu u EU na kvizu EuroQuest, zabaviti se i osvojiti nagrade. Prijave su obvezne radi ograničenog broja mjesta, a prijaviti se možete na sljedećoj poveznici.

Osim događaja uživo, održat će se niz online događaja na engleskom jeziku. Sveučilište u Rijeci sudjeluje s dva predavanja: Intercultural communication in the international EMI classroom: Taken for granted or taken into account? prof. dr. sc. Irene Vodopija-Krstanović u utorak, 14. svibnja, u 14 sati i Bringing Food into the City?From Farm to Fork prof. dr. sc. Sarah Czerny u srijedu, 15. svibnja, u 11:30. Prijave za online predavanja obvezne su.

Lokalne događaje u Rijeci Sveučilište u Rijeci organizira u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, Timom Europe Direct, Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci i Klubom mladih Rijeka.

FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI