LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKE UDRUGE

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ - Studentski.hr
udruga.toma_arhidjakon@yahoo.com
(+385) 98 773 949

“Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ je nevladina, nestranačka i neprofitna udruga građana koja okuplja prvenstveno studentice i studente povijesti Filozofskog fakulteta u Splitu, ali i sve građane koje povijest i historiografija kao takve zanimaju, te koji na bilo koji način žele doprinijeti ostvarivanju osnovnih ciljeva udruge, a to su: promicanje i populariziranje povijesti i historiografije, ostvarivanje prekogranične suradnje u svrhu poticanja historiografskog istraživanja, te poboljšanje studentskog standarda i uvjeta studiranja.
Udruga „Toma Arhiđakon“ osnovana je 2012. godine na inicijativu nekolicine studentica i studenata povijesti I. godine diplomskog studija koji su uvidjeli potrebu za osnivanjem udruge studenata povijesti na Filozofskom faluktetu u Splitu, kao i široke mogućnosti koje se djelovanjem jedne takve studentske udruge otvaraju, kako za same studentice i studente, tako i za društvo u cjelini. Udruga nosi ime po Tomi Arhiđakonu (Split, oko 1200. – Split, 8. svibnja, 1268.) glasovitom splitskom kleriku, povjesničaru i kroničaru, autoru čuvene hrvatske srednjovjekovne kronike „Povijest salonitanske crkve“, poznatije pod latinskim nazivom „Historia Salonitana“.
Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ nastoji prije svega probuditi zanimanje za povijest i historiografiju, kako među studentskom zajednicom, tako i u širim društvenim okvirima. U tom smislu članovi Udruge nastoje popratiti različite historiografske znanstvene skupove, simpozije i povijesne događaje, kao i razviti suradnju sa sličnim studentskim organizacijama, te organizirati obilježavanje obljetnica značajnih povijesnih događaja…