LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HRANA

Znate li koliko dugo možete držati namirnice i ostatke obroka u frižideru?

FDA navodi da ostatke hrane treba staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme. No, to ne vrijedi za svaku namirnicu.

FDA navodi da ostatke hrane treba staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme. No, to ne vrijedi za svaku namirnicu.

Često nam ostaju ostatci od ručka, dostave ili zbog užurbanog životnog stila unaprijed kuhamo obroke, a mnogi se onda propitkuju koliko dugo hrana može stajati u frižideru, a da je i dalje dobra za konzumaciju. 

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), ostatke hrane možemo čuvati i jesti oko tri do četiri dana nakon pripreme hrane. No, iako je to neki općeniti stav, ne vrijedi za svaku vrstu hrane.

Različite namirnice imaju i različitu pH vrijednost. Hrana koja ima niže pH razine, poput umaka od rajčice, mogu trajati dulje. Njihov rok je otprilike oko tjedan dana. S druge strane, u ostacima hrane koje imaju više pH razine, poput jaja i ribe, bakterije se jako brzo razvijaju i zbog toga ih treba pojesti u roku tri dana ili ih treba baciti ako taj rok prođe.

Hrana s visokom razinom šećera (kolači, muffini itd.) mogu se držati i izvan frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. S druge strane, hrana s visokim udjelom vlage – na primjer, kuhano meso i kuhano povrće – može brže razviti bakterije, čak i kad se čuva u hladnjaku. Treba ih potrošiti kroz tri dana. Također, FDA navodi da ostatke hrane treba staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme. 
FOTO: UNSPLASH