LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MENTALNO ZDRAVLJE

Zabrinjavajuća istraživanja: studenti sve češće žele odustati od studija, a najčešći razlog je emocionalni stres

Čak i nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, izvješće je pokazalo da studenti nisu manje razmišljali o prekidu studiranja nego što je to bio slučaj 2021. godine. To ukazuje na to da se mnogi studenti i dalje suočavaju s izazovima koji utječu na njihovu motivaciju i mentalno zdravlje.

Čak i nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, izvješće je pokazalo da studenti nisu manje razmišljali o prekidu studiranja nego što je to bio slučaj 2021. godine. To ukazuje na to da se mnogi studenti i dalje suočavaju s izazovima koji utječu na njihovu motivaciju i mentalno zdravlje.

Iako je studentski život u filmskim uprizorenjima često prikazan kao zabavan i bezbrižan, to, čini se, ipak nije tako u realnosti. Neka od najnovijih istraživanja pokazuju da je veliki problem današnjih studenata i mentalno zdravlje, koje je sve češći razlog prekida visokog obrazovanja.

Izvješće Gallupove ankete objavljene u studenome 2022. godine, koja je obuhvatila 12 015 Amerikanaca od 18 do 59 godina, pokazalo je zabrinjavajući trend u broju studenata koji razmišljaju o prekidu obrazovanja. Prema anketi, čak 41 posto studenata, koji su trenutno upisani u postsekundarni program (program koji slijedi nakon srednjoškolskog obrazovanja, a koji se može uzeti kao ekvivalent hrvatskom visokoškolskom), razmišljalo je o prekidu obrazovanja u posljednjih šest mjeseci, što je značajan porast u odnosu na 33 posto koliko ih je bilo u prvoj godini pandemije uzrokovane koronavirusom, piše New York Post.

Mentalno zdravlje: U redu je ne biti u redu – kako i zašto potražiti pomoć?Istraživači su otkrili da je emocionalni stres bio najčešći razlog zbog kojega su studenti željeli napustiti školu, s 55 posto ispitanika koji su ga naveli. Osobni razlozi mentalnog zdravlja, koji su se kao mogući odgovor prvi put na anketi pojavili ove godine, bili su drugi najčešći razlog za napuštanje studija, s 47 posto ispitanika.

Besplatne radionice o mentalnom zdravlju mladih


Također, postoje i značajne razlike u spolu i dobi kada je riječ o emocionalnom stresu i prekidu obrazovanja. Prema anketi, 47 posto studentica izjavilo je da često doživljava emocionalni stres, u usporedbi sa samo 30 posto studenata. Nadalje, 43 posto studenata od 18 do 24 godine često je pod stresom, u usporedbi sa samo 29 posto starijih studenata.

Čak i nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, izvješće je pokazalo da studenti nisu manje razmišljali o prekidu studiranja nego što je to bio slučaj 2021. godine. To ukazuje na to da se mnogi studenti i dalje suočavaju s izazovima koji utječu na njihovu motivaciju i mentalno zdravlje.

Dodir kao ključ za mentalno zdravlje?Kako bi se riješili ti problemi, potrebno je ulaganje u  podršku za studente. To može uključivati ​​bolje prilagodbe studijskih programa i rasporeda, pristupačnije cijene obrazovanja, više savjetovanja i zdravstvenih usluga, kao i bolje obrazovne politike koje podržavaju studente tijekom cijelog procesa obrazovanja.
IZVOR: NEW YORK POST
FOTO: UNSPLASH