LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Tešija

Vodič kroz žensko zdravlje: kontracepcijske pilule – kako prepoznati odgovaraju li vam? 

U četvrtom članku serijala Vodič kroz žensko zdravlje, Lucija Tešija objašnjava sve što trebate znati o kontracepcijskim pilulama – prednosti, nedostaci, prepoznavanje simptoma...

U četvrtom članku serijala Vodič kroz žensko zdravlje, Lucija Tešija objašnjava sve što trebate znati o kontracepcijskim pilulama – prednosti, nedostaci, prepoznavanje simptoma...

Metodu kontracepcijskih pilula u Hrvatskoj koristi tek 8 do 14 posto žena, dok je u zapadnim zemljama ta brojka znatno veća – 30 do 40 posto žena koristi taj oblik kontracepcije, prema podacima iz e-booka Sve o kontracepciji. Manje je poznata činjenica da muški kondom ima učinkovitost od 82 posto pri zaštititi od neželjene trudnoće, dok je kod kontracepcijskih pilula koje se pravilno uzimaju zaštita od neželjene trudnoće čak 98 posto.
 


VEZANO: Vodič kroz žensko zdravlje: Kako izabrati kontracepcijsku metodu koju ćemo koristiti?Kako bi razbili stigmu koja se veže uz kontracepcijske metode, ali i objasnili sve njihove strane – i dobre i loše, zamolili smo farmaceutkinju i nutricionisticu Luciju Tešiju da nas uvede u temu o kojoj još detaljnije piše u besplatnom e-booku Sve o kontracepciji.

Za početak, Lucija nam je objasnila što bi mogao biti razlog slabog korištenja kontracepcijskih pilula kao metode kontracepcije u Hrvatskoj, unatoč visokoj učinkovitosti.
 

„Pitanje učinkovitosti pilula može biti upitno jedino ako žena pilulu ne popije svaki dan u isto vrijeme. Jedino je u tom slučaju zaštita od neželjene trudnoće smanjena. Dakle, faktor koji je ključan u pouzdanosti pilula je faktor našeg 'zaborava'.“ – objasnila je Lucija.


Pilule i sat, FOTO: Canva, ilustracija
 
Nadodala je da kod ostalih hormonskih kontraceptiva nema opcije svakodnevnog uzimanja u isto vrijeme jer se flaster, injekcija, vaginalni prsten i ostali ostave da djeluju i tek nakon nekog vremena (3 tjedna do 3 mjeseca) zamjene. 
 

„Te su opcije jednostavnije za uzimanje, ali puno manje popularne u Hrvatskoj. Razlog tome je, vjerujem, nedovoljna informiranost žena o kontracepcijskim opcijama na tržištu.“ – istaknula je. 


Kako bi se bolje informirali o tome koje opcije postoje na tržištu, Lucija nam je ukratko ispričala koje vrste kontracepcijskih pilula postoje, a detaljnije o njima pročitajte u besplatnom e-booku Sve o kontracepciji.
 

„Postoje dvije vrste kontracepcijskih pilula. To su kombinirane i mini pilule. Kombinirane pilule sadrže kombinaciju oblika estrogena i progesterona (zato se i zovu kombinirane), a mini pilule sadrže samo progesteron.“


Pilula za dan poslije, FOTO: Canva, ilustracija

Lucija nadodaje da na hrvatskom tržištu postoji oko 15 različitih kombiniranih pilula koje se razlikuju u kombinaciji estrogena i progesterona – ako jedna kombinacija ne odgovara, postoji 14 drugih.
 

Hitna kontracepcija ili pilula za „jutro poslije“


Osim klasičnih kontracepcijskih pilula, postoji i hitna kontracepcija ili takozvana pilula za „jutro poslije“.
 

„Ona se NE koristi kao redovna kontracepcijska zaštita već samo u slučaju da kontracepcijsko sredstvo koje ste koristili zataji. Svoj učinak pilula za 'jutro poslije'  ostvaruje najbolje ako se popije što prije nakon nezaštićenog odnosa.“ – objašnjava Lucija.


Kondomi i kontracepcijske tablete, FOTO: Canva, Ilustracija

Ipak, ističe da u spolnim odnosima nije cilj samo se zaštiti od trudnoće već i od spolno prenosivih bolesti, a jedina kontracepcijska metoda koja to radi su kondomi.

Osim što ne štite od spolnih bolesti, kontracepcijske pilule sa sobom mogu donijeti i neke nuspojave.
 

„Nuspojave kontracepcijskih pilula se razlikuju uzimate li pilule s kombinacijom hormona ili samo s progesteronom, međutim puno su češće u upotrebi kombinirane pilule. Na njima se nuspojave javljaju najčešće unutar prva 3 mjeseca.“ – govori Lucija.


U tom slučaju obratite pozornost na ove simptome:
 
  • promjene raspoloženja (anksioznost, depresija, ljutnja, nervoza)
  • smanjen libido
  • glavobolja
  • bol u dojkama,
  • napuhivanje
  • povećanje tjelesne težine
  • abnormalnosti u krvarenju
 

„Od opasnih nuspojava mogu se javiti krvni ugrušci, a simptomi na koje ODMAH moramo reagirati su: oticanje i jaka bol nogu, iznenadni nedostatak daha, jaka i dugotrajna glavobolja, jaka i iznenadna bol u prsima, ubrzan rad srca, smetnje vida. Sve nuspojave su detaljnije opisane u e-booku i svaka žena koja planira ili već uzima kontracepcijske pilule treba ih pročitati da ih zna prepoznati na vrijeme!“ – upozorava Lucija.


Ginekologinja, FOTO: Canva, ilustracija
 

Korištenje pilula ne preporučuje se u ovim slučajevima


Važno je napomenuti da se korištenje pilula kao kontracepcijske metode ne preporučuje ako: u obitelji imate povijest krvnih ugrušaka (srčani udar, moždani udar), očekuje vas dulje mirovanje (npr. kod operacije), patite od migrena, imate povišen krvni tlak (160/100 mm Hg), loš sastav lipida (LDL, HDL, kolesterol) i nalaze jetre, dijabetičar s uznapredovalom bolesti, pušite više od 20 cigareta dnevno, stariji ste od 35 godina i slično. 

Prije no što počnete uzimati pilulu, ginekolog će vas poslati na vađenje krvnih nalaza kako bi mogao provjeriti jeste li kandidat za nju. A kako nakon toga prepoznati odgovara li vam takav oblik kontracepcije?
 

„Nekim ženama se mogu javiti nuspojave koje im ne remete kvalitetu života te su im koristi uzimanja hormonske kontracepcije veće od rizika – tada će žena odlučiti, usprkos nuspojavama, i dalje koristiti hormonsku kontracepciju. Vrlo često nuspojave nestanu nakon prva 3 mjeseca uzimanja. Ako nuspojave ipak ostanu i remete kvalitetu života, žena može odlučiti promijeniti kombinaciju pilula ili prestati uzimati hormonalnu kontracepciju ili probati neki drugi način primjene hormonalne kontracepcije u dogovoru sa svojim ginekologom (vaginalni prsten, flaster, implantat, injekcija).“ – ispričala je Lucija. 


Žena, FOTO: Canva, ilustracija
 
Preporučuje se da uputite blisku osobu da prati vaše raspoloženje ako se odlučite na korištenje hormonalne kontracepcije bilo koje vrste jer takva metoda može uzrokovati promjene raspoloženja te simptome depresije i anksioznosti.
 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA