LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Tešija

Vodič kroz žensko zdravlje: Kako izabrati kontracepcijsku metodu koju ćemo koristiti?

Treći članak iz serijala Vodič kroz žensko zdravlje donosi odgovore na pitanja koje sve kontracepcijske metode postoje, koje su prednosti, a koji nedostaci tih metoda, ali i kako razgovarati s partnerom o njima.

Treći članak iz serijala Vodič kroz žensko zdravlje donosi odgovore na pitanja koje sve kontracepcijske metode postoje, koje su prednosti, a koji nedostaci tih metoda, ali i kako razgovarati s partnerom o njima.

Još jedna od tabu tema o kojima se nerijetko šuti u hrvatskom društvu raznolike su metode kontracepcije. Stigma koja se veže uz tu temu, često nas koči od postavljanja važnih pitanja, čak i u razgovoru s ginekologom ili partnerom. Stoga u trećem nastavku serijala Vodiča kroz žensko zdravlje, farmaceutkinja, nutricionistica i autorica besplatnog e-booka Sve o kontracepciji, Lucija Tešija savjetuje kako razgovarati o toj temi s partnerom i ginekologom, ali i o dostupnim kontracepcijskim metodama.
 


VEZANO: Vodič kroz žensko zdravlje: 10 menstrualnih mitova


 

Kontracepcijske metode dostupne na tržištu

 

„Na hrvatskom tržištu imamo 14 kontracepcijskih metoda. One su podrobnije opisane u e-booku Sve o kontracepciji pa preporučujem svima da pročitaju detalje tamo. Međutim, sve se na kraju svede na 4 najčešće korištene, a to su: kondomi, hormonska kontracepcija (u Hrvatskoj najčešće korištene pilule i hormonska spirala), bakrena spirala te prirodna metoda praćenja plodnih dana u kombinaciji s prekinutim snošajem.“ – govori Lucija te objašnjava četiri najčešće korištene metode.

 

VEZANO: Vodič kroz žensko zdravlje: Sve što morate znati o menstrualnom ciklusu i kako ga koristiti kao metodu kontracepcije


 

Kondomi


Kondomi su jedina opcija koja štiti od spolno prenosivih bolesti (ne svih, ali od većine), jeftini su, lako dostupni i nemaju nuspojave. Nedostatak kod korištenja kondoma je što treba naučiti kako ga pravilno staviti i to što može utjecati na spontanost trenutka. 

Kondomi i kontracepcijske tablete, FOTO: Canva, Ilustracija
 

Kontracepcijske pilule


Kontracepcijske pilule su jednostavna, a visoko učinkovita metoda za sprječavanje neželjene trudnoće kada se koriste po uputama. Nedostatci kontracepcijskih pilula su nuspojave koje mogu biti različito izražene na različitim kombinacijama hormona i različitima načinima primjene. Osim toga, kontracepcijske pilule ne nude zaštitu od spolno prenosivih bolesti. 
 

Hormonska i bakrena spirala


Hormonska spirala pruža zaštitu godinama, ali, budući da sadrži hormone, može uzrokovati nuspojave, ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti, a njeno umetanje može biti bolno. Postoji i bakrena spirala koja ne sadrži hormone pa nema nuspojava osim mogućnosti infekcije prilikom stavljanja. Obje spirale umeće ginekolog, a to je opcija kontracepcije za koju se češće odlučuju žene 30+.
 

Prirodna metoda 


Prirodna metoda praćenja plodnih dana u kombinaciji s prekinutim snošajem je jeftina, ali dosta nepouzdana metoda. Nedostatak joj je što žena mora znati točno pratiti svoje plodne dane po tjelesnim znakovima, a prekinutim snošajem i dalje dio sperme može dospjeti u vaginu.
 

Faktori o kojima ovisi odluka o vrsti kontracepcijske metode koju će neka osoba koristiti 


•    dobi osobe – u mlađoj životnoj dobi osobe će se češće odlučiti za pristupačnije i jeftinije kontracepcijske metode
•    planovima za budućnost – ako osoba zna da ne želi imati više djece može se podvrgnuti i nekoj trajnijoj metodi kontracepcije (npr. sterilizacija koja je doživotna)
•    prethodnom seksualnom iskustvu
•    vjerskim uvjerenjima 
•    financijskom statusu – kondomi i (neke) pilule su jeftinija opcija
•    trenutnom seksualnom životu – ako učestalo mijenja partnere, osoba se mora zaštiti i od spolno prenosivih bolesti, a jedina metoda koja to omogućava su kondomi (muški i ženski)
•    trenutnom životnom stilu – npr. možda ti je životni stil toliko neuredan da svakodnevno uzimanje pilula nije opcija za tebe
 

Kako razgovarati s ginekologom oko odabira kontracepcije?


Žene u hrvatskom zdravstvenom sustavu mogu odabrati ginekologa i prije no što postanu seksualno aktivne. Također, ginekolog može pomoći u preporuci i odabiru kontracepcijske metode, a Lucija objašnjava kako to izgleda.
 

„On će ti postaviti neka pitanja vezana za tvoje zdravstveno stanje te zdravstvena stanja u obitelji (neplodnost, srčani i moždani udari u obitelji, migrene i slično) kako bi ustanovio postoji li neka kontraindikacija te koja metoda bi za tebe bila najbolja s obzirom na tvoje zdravstveno stanje i želje. Razgovor s ginekologom oko odabira kontracepcije ne trebaš percipirati kao neugodan – pokretanje takvog razgovora znači da pokazuješ odgovornost za sebe i svoje zdravlje, a sve što podijeliš sa svojim ginekologom je medicinska tajna.“ – govori Lucija.

 

Savjeti za razgovor s ginekologom 


S ginekologom možeš sasvim otvoreno razgovarati, a on/a detalje vašeg razgovora ne smije ni s kim dijeliti čak ni ako si mlađa od 18 godina. Tešija ima i nekoliko savjeta kako razgovarati s ginekologom.
 

„Prvo se informiraj o svim kontracepcijskim metodama na tržištu kroz e-book Sve o kontracepciji, zatim odaberi opcije o kojima bi htjela detaljnije popričati sa svojim ginekologom, zapiši si sva pitanja, nedoumice, nejasne kratice ili načine na koji dijelovi tvoga tijela funkcioniraju. Sve odgovore zapiši, razgovaraj sa svojim partnerom/partnericom i donesi odluku. Iako ti ginekolog može dati preporuke, odluka je na kraju na tebi.


Djevojka i dečko razgovaraju: Canva, Ilustracija
 
No, kako razgovarati s partnerom o kontracepciji? Otvorena komunikacija o željama i potrebama u krevetu izuzetno je važna da bi seks bio ugodno i zabavno iskustvo, kaže farmaceutkinja i nutricionistica. A za vas ima i nekoliko savjeta kako pristupiti toj temi:
 
  • Pametno izaberi mjesto i vrijeme kada ćete moći o tome popričati – ne usred akcije već prije. Tako ćeš izbjeći osjećaj pritiska i krivnje koji se može javiti ako uđeš u odnos koji ne želiš
  • Izaberi intimno mjesto gdje vas nitko neće prekinuti u tom razgovoru
  • Informiraj se oko opcija koje najviše odgovaraju tebi i tvom životnom stilu, uvježbaj započinjanje takvog razgovora da budeš što mirnija (jer će tvoju mirnoću osjetiti i tvoj partner)
  • Razmisli o mogućim prigovorima tvoga partnera te svojim odgovorima, budi jasna oko toga zašto misliš da je neka kontracepcijska metoda dobra opcija za tebe i tvog partnera. U ovom slučaju važno je donijeti informiranu odluku i posložiti prioritete

Za još savjeta preuzmite besplatan e-book Sve o kontracepciji .
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA