LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje muškaraca

U sklopu Movembera sveučilište traži najbolji muški i ženski brk!

Movember je pokret koji je nastao 2003. godine u Australiji, a koji od 2014. aktivno podržava riječko sveučilište. Ono i ove godine održava natjecanje za najbolji brk.

Movember je pokret koji je nastao 2003. godine u Australiji, a koji od 2014. aktivno podržava riječko sveučilište. Ono i ove godine održava natjecanje za najbolji brk.

Tijekom Movembera, odnosno tijekom studenog, muškarci puštaju brade i brkove kako bi ukazali na bolesti koje prate prvenstveno mušku populaciju kao što su karcinomi prostate i testisa, duševne bolesti, ali i brojne druge o kojima se ne govori. 

Od 2014. i studenti Sveučilišta u Rijeci sudjeluju u ovom globalnom pokretu pa tako i ove godine Sveučilište u Rijeci organizira natjecanje Najbolji brk sveučilišta

Studenti i djelatnici Sveučilišta mogu se prijaviti slanjem fotografija na Facebook stranicu Movember na Sveučilištu u Rijeci. Od nedavno se u sklopu Movembera na Sveučilištu u Rijeci bira i najbolji lažni, odnosno ženski brk tako da i studentice mogu sudjelovati. 

Najboljih 12 brkova odabrat će se za kalendar čiji je cilj promicati misao vodilju projekta tijekom cijele godine i time dodatno podignuti svijest o problemima s kojima se susreću muškarci. 

– Svim se gore navedenim aktivnostima, pokušava doprijeti do studenata i usaditi im navike za život koje bi im taj isti život jednog dana mogle spasiti. Razgovorom o ovim tema želi se stvoriti zdravo društvo u kojem će muškarci moći slobodno govoriti o svojem zdravlju i problemima te se na vrijeme obratiti stručnjacima – stoji u objavi sa Sveučilišta.

Brkovi su zapravo samo simbol izražavanja podrške onima koji boluju od zloćudnih, odnosno raznoraznih bolesti te pokazivanje solidarnosti. Inače, korijeni Movembera sežu još u 2003. godinu kada je nekolicina prijatelja na pivu u Melbourneu počela puštati brkove mjesec dana uz traženje donacija od bližnjih, a cilj je svega bio da muškarci žive sretnije, zdravije, duže, prvenstveno ulaganjem u ono potencijalno opasno i kritično: rak prostate, rak testisa, mentalno zdravlje i prevenciju samoubojstava. Sada je u više od 20 zemalja diljem svijeta više od 5 milijuna podržavatelja toga pokreta i više od 1200 projekata usmjerenih prema zdravlju muškaraca.

FOTO: PIXABAY