LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reproduktivno i spolno zdravlje

U 2021. pomoć Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja pomoć potražilo 1000 osoba

Savjetovalište je objavilo i podatke o broju pozitivnih testova na spolno-prenosive bolesti, a posebno se ističe da nije zabilježen ni jedan pozitivan test na HIV u 2021. godini.

Savjetovalište je objavilo i podatke o broju pozitivnih testova na spolno-prenosive bolesti, a posebno se ističe da nije zabilježen ni jedan pozitivan test na HIV u 2021. godini.

Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavilo je izvješće o radu u 2021. godini u kojem je navedeno koliko je korisnika potražilo savjetovanje, koliko ih se testiralo na spolno-prenosive bolesti, kao i koliki je broj pozitivnih testova. 

U 2021. godini Savjetovalište je imalo sveukupno 512 korisnika. Od ukupnog broja korisnika testiralo se 481 korisnik, dok 31 korisnik se nije testirao. Izvršeno je 1000 savjetovanja za korisnike. 

Prema raspodjeli korisnika po njihovoj seksualnoj orijentaciji, u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja bilo je 357 korisnika heteroseksualne, 92 korisnika homoseksualne i 63 korisnika biseksualne orijentacije. Među testiranim korisnicima zabilježeno je 3,12% pozitivnih nalaza. 13 korisnika pozitivno je sifilis, 2 korisnika na hepatitis B i 2 korisnika na hepatitis C.

Savjetovalište je objavilo i podatke o seksualnoj orijentaciji korisnika s pozitivnim nalazom: dva su korisnika heteroseksualne orijentacije, devet korisnika homoseksualne i četiri korisnika biseksualne orijentacije. 

U 2021. godini zabilježen je porast ukupnog broja korisnika Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja kao i broja testiranih osoba u odnosu na 2020. godinu.

U odnosu na 2020. godinu, ističu iz Savjetovališta, ne bilježi se veća razlika u ukupnom broju pozitivnih nalaza no izražena je razlika u njihovoj raspodjeli. Posebno se ističu rezultati testiranja na HIV, među kojima 2021. godine nije zabilježen ni jedan pozitivan HIV nalaz za razliku od 2020. godine. Nasuprot tome bilježi se dva puta više pozitivnih nalaza na sifilis. Manje je pozitivnih na hepatitis B i hepatitis C.

U cilju osvještavanja o odgovornom spolnom ponašanju provedena je ljetna javnozdravstvena kampanja Nema maženja bez paženja te je obilježen Europski tjedan testiranja na HIV. Provedene aktivnosti zasigurno su doprinijele većem interesu o radu Savjetovališta povećanom broju upita te broju korisnika, a time i onih koji su se testirali.
FOTO: UNSPLASH